Aradul s-a oprit în cursa pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021 la faza etapei de preselecţie a dosarelor de candidatură, cele patru oraşe care au fost admise pe lista scurtă fiind Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Baia Mare.
Într-o conferinţă de presă care a avut loc, sâmbătă, la Primăria Arad, directorul Asociației Arad – Capitală Culturală Europeană,  Andrei Ando şi primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă au susţinut că, cel mai probabil, în scurt timp, unul dintre cele patru municipii rămase în competiție va solicita Aradului să-i fie partener.
De asemenea, cei doi au mai anunţat că Primăria Municipiului Arad şi Consiliul Judeţean Arad se vor retrage din Asociaţia Arad Capitală Culturală 2021, urmând să se stabilească modul în care va continua activitatea asociaţiei în viitor, cu scopul de a asigura parteneriatul administrației cu societatea civilă, având ca țintă o nouă dimensiune culturală a Aradului, element sigur al dezvoltării.
Gheorghe Falcă:
„A fost provocarea care a mobilizat oraşul“
Urmare a anunțării rezultatelor etapei de preselecție a dosarelor de candidatură pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, primarul municipiului Arad  a declarat că acest proiect a fost o „provocare care a mobilizat ora­şul. Mulțumesc încă o dată tuturor celor care au muncit  la acest proiect. Drumul către obiectivele înalte nu este niciodată ușor, momente grele sau de neîmplinire sunt inevitabile, dar ținta trebuie urmată. (…) A fost provocarea care a mobilizat pentru un obiectiv comun energiile latente și spiritul creativ al orașului. (…) Adevărata realizare este aceea că, pus în fața acestei noi provocări, Aradul a reușit să-și găsească o țintă înaltă și calea de urmat în următorii 10 ani pentru a-și împlini aspirațiile de Cetate Europeană“.
Andrei Ando: „Un vis frumos s-a încheiat“  
Andrei Ando, directorul executiv al Asociației Arad Capitală Culturală 2021, a susţinut că „s-ar fi putut mai mult. Dacă suntem dezamăgiţi? Sigur că suntem! Dar tragem aer în piept și ne continuăm treaba… cu un imens regret, conștienţi de faptul ca s-ar fi putut mai mult! (…) Un ochi râde, pentru că Aradul s-a activat și a dovedit unitate în jurul acestui important proiect; un ochi plânge, fiindcă locul nostru ar fi fost în finală“, a mai spus Ando.
Juriu european, criterii europene
Juriul care a audiat toate cele 14 candidaturi a fost unul independent, format din nouă experţi europeni, doi dintre ei fiind din România.
Steve Green, preşedintele juriului de experţi care a evaluat candidaturile a precizat că, în 2021, vor fi trei capitale europene a culturii: una din ţările candidate la UE (Serbia şi Muntenegru), una din Grecia (unde au candidat 14 oraşe) şi una din România (unde au candidat 14 oraşe).
Criteriile de selecţie pentru alegerea celor patru oraşe au fost în număr de şase care se aplică în toate ţările ce participă la acest proiect. Primul este strategia culturală şi moştenirea pe care aceste capitale europene urmează să o lase. Al doilea este dimensiunea europeană: oraşul va reflecta la propria istorie şi cultură, dar şi la istoria şi cultura celorlalte oraşe europene. Cel de-al treilea se referă la dimensiunea programului şi implică o viziune artistică puternică, inclusiv atragerea vizitatorilor din afara ţării. Cea de-a patra este participarea locuitorilor în dezvoltarea programului. Celelalte două sunt foarte directe: oraşele să aibă bani şi să aibă cu cine să deruleze acest proiect.
Paula Bulzan

Recomandările redacției