Un fost șef de serviciu la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş a fost trimis în judecată, alături de alte 25 de persoane, într-un dosar de luare de mită, în schimbul eliberării a sute de certificate unor persoane care nu erau îndreptățite. Prejudiciul calculat de procurori trece de 5 milioane de euro.

Procurorii de la Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Laszlo Andras Lihor-Laza, pentru luare de mită în formă continuată, fraudă informatică în formă continuată şi fals informatic în formă continuată, potrivit unui comunicat al instituției, citat de Agepres.

În faţa judecătorilor vor ajunge şi alte 25 de persoane în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la infracţiunea de fraudă informatică, complicitate la infracţiunea de fals informatic.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2013 – 2020, Lihor-Laza ar fi pretins şi primit de la mai multe persoane, o parte dintre ele fiind inculpate în dosar, prin intermediari, sume de bani cu titlul de mită, cuprinse între 500 – 2.600 de euro/persoană, primind în total 51.195 euro, pentru a întocmi formalităţile necesare obţinerii indemnizaţiei de încadrare în grad de handicap, în condiţiile în care acestea nu erau îndreptăţite să beneficieze de aceste drepturi.

Potrivit anchetatorilor, Lihor-Laza ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al DGASPC Timiş datele reale ale unui număr de peste 491 de falşi beneficiari de certificate de încadrare în grad de handicap vizual grav cu asistent personal /însoţitor (29 fac obiectul prezentului dosar), în scopul introducerii acestora la plată ca şi cum ar fi deţinătorii unor certificate autentice de încadrare în grad de handicap vizual, eliberate în mod real.

„Obţinerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap în maniera expusă anterior a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte judeţe şi-au stabilit provizoriu reşedinţa în judeţul Timiş pentru a putea obţine un astfel de certificat (spre exemplu din judeţele Maramureş, Bistriţa Năsăud). Acele documente fac ca beneficiarii lor să obţină indemnizaţii de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar şi alte facilităţi conferite de lege, prejudiciul adus bugetului de stat, fiind de 5.362.895 euro, din care suma de 1.395.781 lei este reţinută pentru un număr de 29 de falşi beneficiari care fac obiectul prezentului dosar, iar faţă de restul falşilor beneficiari se continuă urmărirea penală”, explică procurorii.

DNA precizează că mare parte dintre falşii beneficiari de prestaţii sociale ca urmare a încadrării nereale în grad de handicap fie nu au avut niciodată un loc de muncă în România, fie lucrează în străinătate, fie lucrează în instituţii publice, chiar din domeniul medical, şi nu achită niciun fel de contribuţii la bugetul de stat. Mai mult, o parte dintre aceştia deţin în acelaşi timp şi permis de conducere auto şi circulă pe drumurile publice.

„De asemenea, din cercetări a mai rezultat că, începând cu luna martie 2020 (pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă), persoane care ar fi obţinut în mod ilegal certificate de încadrare în grad de handicap ar fi depus la primăriile de domiciliu (din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Bistriţa Năsăud) documentaţia necesară şi pentru obţinere de facilităţi acordate pentru prevenirea şi combaterea infectării cu virusul SARS-CoV-2”, indică sursa citată.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, DGASPC Timiş şi Consiliul Judeţean Timiş s-au constituit părţi civile în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

3 inculpați au semnat acorduri de recunoaștere a faptelor, pentru a benefica de pedepse mai blânde.

Sursa: realitatea. net

  • florinapancotan@gmail.com spune:

    Frumos! Foarte frumos! Nici în Arad nu este mai bine. Soțul meu, bolnav grav, cu amputație de degete la ambele picioare, cu circulația venoasă, de la genunchi in jos, la un picior 25/ 100 iar la celălalt cu 30/100, cu ambele picioare în pericol de a fi amputate… ( suferă de tromboalgită obturatantă, iar boala nu este vindecabila), a fost incadrat in grad ușor, iar suma alocată este de 60 roni) lună. Soțul meu nu va mai putea munci niciodată. Orice mica rană îi pune în pericol picioarele. Cunosc pe cineva care este bine, merci, se plimba pe străzi, dar are handicap cu însoțitor. Se fac multe mârșăvii, și nimeni nu se sesizează. Deci, este simplu să devii handicapat, fără să ai, de fapt nimic.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției