dosarul_Transferurilor„Greii” fotbalului au scăpat de închisoare. ICCJ a trimis „Dosarul Transferurilor” spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti.

DOSARUL TRANSFERURILOR. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis „Dosarul Transferurilor” spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Dosarul a fost trimis spre rejudecare cu vot de doi la unu (opinia majoritară – judecatoarele Corin Jijie şi Lucia Rog / opinie separată: judecătoarea Lavinia Lefterache).

Varianta a fost vehiculată încă de vineri, zi în care instanţa a rămas în pronunţare. Avocatul lui Gigi Netoiu a formulat o cerere pentru rejudecarea cazului, invocand un viciu de procedura – lipsa unei expertize specializate. Conform legislatiei in vigoare, cazul poate fi trimis spre rejudecare in urmatoarele situatii:

a) Instanta nu a fost alcatuita potrivit dispozitiilor legale;
b) Hotararea a fost data de alti judecatori decat cei care au luat parte la dezbaterea pe fond;
c) Hotararea s-a luat cu incalcarea competentei altei instante;
d) Instanta si-a depasit atributiile puterii judecatoresti;
e) Instanta a incalcat formele de procedura prevazute sub sanctiunea nulitatii;

DOSARUL TRANSFRURILOR. Pedepsele dictate de Curtea de Apel

Ioan Becali – 8 ani de inchisoare cu executare

Cristi Borcea – 7 ani de inchisoare cu executare

Victor Becali – 7 ani de inchisoare cu executare

George Copos – 5 ani de inchisoare cu executare

MM Stoica – 4 ani de inchisoare cu executare

Jean Padureanu – 3 ani de inchisoare cu suspendare

Gica Popescu – 3 ani de inchisoare cu suspendare

Gigi Netoiu – 3 ani de inchisoare cu suspendare

DOSARUL TRANSFERURILOR: CE PREVEDEA SENTINŢA CURŢII DE APEL

Curtea de Apel a decis, pe lângă condamnările din DOSARUL TRANSFERURILOR, şi confiscarea unor sume de bani din conturile celor 8 oameni de fotbal inculpaţi în acest caz.

În temeiul art. 118 alin.1 lit.e din Codul penal şi art. 33 din Legea nr. Legea nr. 656/2002 republicată, confiscă următoarele sume de bani:

– de la inculpatul Copos Gheorghe: 150.000 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Dulca Cristian);
– de la inculpatul Stoica Mihai: 550.000 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Arhire Iulian);
– de la inculpatul Borcea Cristian: 593.750 USD, în echivalent în lei, iar de la inculpatul Becali Ioan: 418.750 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Contra Cosmin);
– de la inculpatul Becali Ioan: 1.400.000 USD, în echivalent în lei iar de la inculpatul Pădureanu Jean: 112.000 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Ganea Ionel);
– de la inculpatul Borcea Cristian: 169.667 USD, în echivalent în lei, de la inculpatul Becali Ioan: 1.201.667 USD, în echivalent în lei, iar de la inculpatul Becali Victor: 1.201.667 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Codrea Paul);
– de la inculpatul Borcea Cristian: 213.000 USD, în echivalent în lei, de la inculpatul Becali Ioan: 125.000 USD, în echivalent în lei, de la inculpatul Becali Victor: 125.000 USD, în echivalent în lei iar de la inculpatul Stoica Mihai: 125.000 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Cernat Florin);
– de la inculpatul Borcea Cristian: 124.500 USD, în echivalent în lei, iar de la inculpatul Becali Ioan: 100.000 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Mara Bogdan);
– de la inculpatul Borcea Cristian: 32.167 USD, în echivalent în lei, de la inculpatul Becali Ioan: 360.000 USD, în echivalent în lei, iar de la inculpatul Becali Victor: 360.000 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Mitea Nicolae);
– de la inculpatul Pădureanu Jean: 87.000 USD, în echivalent în lei, de la inculpatul Becali Ioan: 75.000 USD, în echivalent în lei, de la inculpatul Becali Victor: 75.000 USD, în echivalent în lei iar de la inculpatul Popescu Gheorghe: 75.000 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Sînmărtean Lucian);
– de la inculpatul Copos Gheorghe: 510.007 USD, în echivalent în lei, de la inculpatul Becali Ioan; 500.000 USD, în echivalent în lei, iar de la inculpatul Popescu Gheorghe: 1.000.000 USD în echivalent în lei din care se scade suma de 1 330 000 lei plătită cu titlu de impozit (transferul fotbalistului Bratu Florin);
– de la inculpatul Borcea Cristian: 29.200 Euro, în echivalent în lei, iar de la inculpatul Becali Ioan: 403.000 Euro, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Alexa Dan)
– de la inculpatul Becali Ioan: 350.000 Euro, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Mihalcea Adrian).

Menţine măsura sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Copos Gheorghe, Stoica Mihai, Borcea Cristian, Becali Ion, Becali Victor, Padureanu Jean şi Popescu Gheorghe, dispusă prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, nr.48/2006 din 17.07.2008.

Menţine poprirea instituită asupra sumei de 116.064 lei din contul deschis de inculpatul Neţoiu Gheorghe.

În baza art. 191 alin.2 din Codul de procedură penală obligă inculpaţii la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat: COPOS GHEORGHE – 108.000 lei; STOICA MIHAI – 58.000 lei; BORCEA CRISTIAN – 258.000 lei; BECALI IOAN – 308.000 lei; BECALI VICTOR – 108.000 lei; PADUREANU JEAN – 58.000 lei; NEŢOIU GHEORGHE – 58.000 lei; POPESCU GHEORGHE – 108.000 lei.

Pedepsele cerute de procurorii DNA la recursul de la ICCJ

Ioan Becali – de la 8 ani de inchisoare cu executare, la 15 ani de inchisoare cu executare;
 
Cristi Borcea – de la 7 ani de inchisoare cu executare, la 15 ani de inchisoare cu executare;
 
Victor Becali – de la 7 ani de inchisoare cu executare, la 15 ani de inchisoare cu executare;
 
George Copos – de la 5 ani de inchisoare cu executare, la 10 ani de inchisoare cu executare;
 
Mihai Stoica – de la 4 ani e inchisoare cu executare, la 10 ani de inchisoare cu executare;
 
Gigi Netoiu – de la 3 ani de inchisoare cu suspendare, la 10 ani de inchisoare cu executare;
 
Jean Padureanu – de la 3 ani de inchisoare cu suspendare, la 3 ani de inchisoare cu executare;
 

Gica Popescu– de la 3 ani de inchisoare cu suspendare, la 3 ani de inchisoare cu executare.

Victor Ponta, SPRIJIN PUBLIC pentru Gică Popescu în „Dosarul Transferurilor”

Victor Ponta a afirmat, intr-un interviu acordat pentru ProTV, ca isi doreste ca Gica Popescu sa nu fie umilit printr-o eventuala condamnare.

„Daca au gresit, inteleg ca e vorba de evaziune fiscala, sa plateasca, dar un sportiv ca Gica Popescu nu merita umilit. N-as fi fericit sa-l vad la inchisoare”, a spus Victor Ponta.

Premierul a mai sarit in apararea lui Gica Popescu si la inceputul anului 2013.

Sentinta in „Dosarul Transferurilor” va fi anuntata luni, 20 mai. Gica Popescu a fost condamnat de Curtea de Apel la 3 ani de inchisoare cu suspendare. Avocatii sai cer achitarea, in timp ce procurorii DNA cer condamnare cu executare.

DOSARUL TRANSFERURILOR. În 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis condamnarea lui George Copos, principal acţionar al FC Rapid, la cinci ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru înşelăciune în formă continuată. Copos a mai primit un an şi şase luni pentru evaziune fiscală. În sentinţa dată, judecătorii au reţinut, în fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de închisoare cu executare pentru Copos.

Preşedintele clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, a primit trei ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Pădureanu a mai primit două pedepse de doi ani pentru spălare de bani şi încă una de trei ani pentru înşelăciune în formă continuată, iar pentru evaziune fiscală încă un an şi jumătate de închisoare.

Fostul vicepreşedinte al clubului Oţelul Galaţi, Mihai Stoica, în prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare şi interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. El a mai primit două pedepse cu închisoare de doi ani pentru spălare de bani.

Fostul preşedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la şapte ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de şase ani, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. El a mai primit un an şi nouă luni de închisoare pentru evaziune fiscală şi două pedepse a câte doi ani şi jumătate pentru spălare de bani.

La rândul său, pe lângă cei opt ani de închisoare cu executare şi şapte ani de interzicere a unor drepturi pentru înşelăciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an şi nouă luni pentru evaziune fiscală şi a mai primit două pedepse a câte doi ani şi nouă luni pentru spălare de bani.

Fratele acestuia, Victor Becali, pe lângă cei şapte ani de închisoare cu executare şi şapte ani interzicere a unor drepturi, pentru înşelăciune, a mai primit un an şi nouă luni pentru evaziune fiscală şi două pedepse a câte doi ani şi nouă luni pentru spălare de bani.

Fostul internaţional şi impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înşelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu câte un an pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Fostul acţionar al FC Dinamo, Gheorghe Neţoiu, a fost condamnat la trei ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înşelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Neţoiu a mai primit pedepse de câte un an pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.
Iniţial, Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători.

Decizia însă a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care în 12 noiembrie a pronunţat sentinţa. Toţi cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care va da o sentinţă definitivă în acest dosar.

DOSARUL TRANSFERURILOR. Cei opt oameni de fotbal au fost deferiţi justiţiei în 2 octombrie 2008, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

DOSARUL TRANSFERURILOR. În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 – 2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

SURSA: http://www.realitatea.net/

Recomandările redacției