Deși în vară s-a stabilit că, până la sfârșitul acestui an, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică ar fi trebuit să aibă montate contoare pentru căldură și apă caldă, astăzi a fost oficializată o lege prin care s-a stabilit amânarea termenului până la sfârșitul lunii decembrie 2022. Asta deoarece la începutul lunii decembrie erau peste jumătate de milion de astfel de contoare de instalat, iar firmele ce sunt autorizate pentru instalarea lor sunt puține, astfel că respectarea termenului stabilit inițial era, practic, imposibilă.

Legea nr. 196/2021, apărută în iulie, este cea care stabilește obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2021.

Pentru că termenul se împlinea curând, iar, după cum estimau autoritățile acum ceva vreme, erau de instalat peste 550.000 de contoare, s-a propus amânarea acestuia. Amânarea apare în Legea 314/2021, document publicat în Monitorul Oficial 1.240 cu puțină vreme în urmă.

În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/ răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, apare, la modul concret, în lege.

„În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, mai stabilește actul normativ, conform avocatnet.ro.

Recomandările redacției