Două exemplare impresionante de Șarpe de casă, surprinse în Lunca Mureșului

1
44240

Un arădean a surprins două exemplare de Șarpe de casă, în Lunca Mureșului Arad. Cei doi șerpi poartă denumirea de Natrix, natrix, popular fiind mai cunoscuți sub numele de Șarpe de casă și se diferențiază de celelalte specii prin urechiușele galbene.

Chiar dacă la prima vedere par a fi înfricoșătoare, arădenii trebuie să știe că astfel de specimene sunt inofensive. Herpetologii locali susțin că șerpii veninoși, în speță viperele, se găsesc în județul nostru de abia de la Păuliș încolo, însă asta nu constituie neapărat o regulă. Atenție, însă la faptul că șerpii sunt protejați prin lege, iar uciderea lor se pedepsește cu până la un an de închisoare sau cu amendă penală în valoare de 60.000 de lei.

Șerpii nu atacă, decât dacă sunt provocați

Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente.

Şerpii veninoşi nu atacă decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi. Dacă locuiţi sau călătoriţi în zone în care există şerpi, îmbrăcaţi haine ce vă acoperă picioarele. Luaţi un băț lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu va aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Daca aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru ca, în general, se îndepărtează singur.

Răspândiți neuniform

Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la peste altitudinea de 2000 de metri. În 2018, un bărbat a fost mușcat de viperă în Neudorf, județul Arad. Reptila l-a atacat în timp ce verifica uleiul camionului.

Semne ale muşcăturii de viperă: durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înțepături mici la distanță de circa un centimetru una de cealaltă, semiconştienţă. Alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.

Măsuri de prim ajutor

Măsuri de prim-ajutor, dacă o persoană este mușcată de un șarpe: în primul rând, nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi. În caz contrar, ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţia sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit.

Anunţaţi 112 şi aşteptaţi salvatorii. Victima trebuie izolată termic dacă prezintă frisoane și trebuie așezată astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii, curăţaţi cu alcool veninul de pe lângă muşcătură, folosiţi, dacă aveţi, o seringă de aspirat venin, puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă şi administraţi-i victimei o aspirină. Hidrataţi-vă doar cu apă şi nu administraţi alcool, cafea, energizante.

Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcată, nu se pune gheață pe mușcătură. Nu mâncați nimic și nu consumați alcool. Deplasaţi victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau mijloc auto şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.