Două firme din Prahova, trimise în judecată, după opt ani, pentru ucidere din culpă

0
293

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a „inculpatelor persoane juridice S.C. Veolia Energie Prahova S.R.L. (fostă S.C. Dalkia Termo Prahova S.R.L.) și S.C. Fireproof Team S.R.L, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă”.

În fapt, la data de 23.02.2013 s-a produs un accident de muncă în incinta S.C. Dalkia Termo Prahova S.R.L. (actuală S.C. Veolia Energie Prahova S.R.L.), la punctul de lucru situat în com. Brazi, jud. Prahova, cu ocazia reparațiilor efectuate pentru înlăturarea unui por (fisură) pe conductă la unitatea de exploatare/producție, secția exploatare turbine. În timpul lucrărilor efectuate conducta s-a fisurat, ceea ce a condus la evaporarea masivă a condensului și transformarea acestuia în abur, abur ce a inundat spațiul de lucru, accident soldat cu vătămarea corporală a doi muncitori, ambii din cadrul S.C. Fireproof Team S.R.L. Cele două victime au fost transportate la Spitalul de Urgență, una dintre acestea decedând la data de 12.03.2013.

Conform materialului probator administrat, accidentul de muncă s-ar fi produs ca urmare a unui șir de erori, iar cauzele generatoare principale constau în: neînregistrarea la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalațiilor de Ridicat (în continuare ISCIR), nesupunerea la verificări tehnice periodice a conductei implicate în eveniment, neoprirea de îndată din funcțiune a conductei cu defecțiuni, utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru Furmanite, incompletă, neadaptabilă condițiilor de lucru și neautorizată ISCIR, utilizarea de către victimele evenimentului a unei platforme de lucru neadecvate condițiilor din teren și a unui echipament individual de protecție necorespunzător în instalațiile termoenergetice.

„Inculpata persoană juridică S.C. Veolia Energie Prahova S.R.L. (fostă S.C. Dalkia Termo Prahova S.R.L.), în realizarea obiectului de activitate, precum și în numele și interesul său, prin încălcarea legislației primare și secundare, precum și a procedurilor de lucru specifice, a încălcat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă săvârșind următoarele acțiuni şi inacţiuni:

– a omis supunerea la verificări a conductei cu defecţiuni;

– nu a oprit conducta cu defecţiuni;

– a admis utilizarea echipei, metodei Furmanite şi echipamentelor, toate neautorizate ISCIR.

Inculpata persoană juridică S.C. Fireproof Team S.R.L., în realizarea obiectului de activitate, precum şi în numele şi interesul său, prin încălcarea legislaţiei primare şi secundare, precum şi a procedurilor de lucru specifice, a încălcat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă săvârşind următoarele acţiuni şi inacţiuni:

– a dispus utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru Furmanite, incompletă, neadaptabilă condițiilor de lucru și de asemenea, neautorizată ISCIR.;

– a dispus utilizarea, de către echipa de intervenţie, a unui echipament individual de protecție necorespunzător în instalațiile termoenergetice.

Toate aceste fapte ar fi condus la crearea unui pericol grav și iminent la locul de muncă, ce s-a materializat în producerea accidentului de muncă soldat cu fisurarea conductei şi decesul unei persoane.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Judecătoriei Ploiești, spre competentă soluționare.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, transmite DNA. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.