A doua grădină terapeutică din judeţul Arad, inaugurată la Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaş

0
1239

capalnasCea de-a doua grădină terapeutică din judeţul Arad a fost inaugurată, miercuri, la Spitalul de Psihiatrie de la Căplânaş, în urma unei investiţii de 100.000 de lei, bolnavii internaţi în unitatea sanitară pregătind pentru acest eveniment şi o expoziţie de tablouri realizate din flori şi frunze uscate.
Grădina terapeutică a spitalului de la Căplânaş a fost amenajată pe o suprafaţă de 1.500 metri pătraţi, fiind plantate 3.000 de plante, unele dintre ele urmând să înflo­rească la primăvară.
Ing. Marcela Nicşanu, iniţiatorul şi coordonatoul acestui proiect a spus că în amenajarea grădinii te­rapeutice au fost implicaţi 35 de bolnavi din cei 70 internaţi.
„Este a doua grădină tera­peutică din judeţul Arad după cea de la Mocrea. Bolnavii au fost foarte receptivi la iniţiativa noastră şi au lucrat atât pentru amenajarea grădinii terapeutice cât şi pentru modernizarea parcului din faţa spitalului”, a precizat Marcela Nicşanu.
În grădina terapeutică de la Căpâlnaş au fost amenajate 10 paturi cu bulbi de lalele în culori mai deosebite cum ar fi lalele portocalii, galbene, crem, albastre, galbene franjurate, roşii cu galben, roşii cu alb, care vor înflori la primăvară.
De asemenea, au fost amenajate zece paturi cu bulbi de flori de primăvară, narcise, zambile, irişi, anemone şi brânduşe.
În grădină a mai fost amenajată o zonă a coniferelor şi a plantelor de toamnă, unde au fost plantate diferite specii de conifere, crizanteme şi arbuşti floriferi.
Tot în grădină a mai fost montată o pergolă cu plante agăţătoare.
În faţa clădirii spitalului, bolnavii au participat la curăţarea parcului şi bazinului din parc.
De asemenea, bolnavii internaţi la Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş s-au implicat şi în crearea unor lucrări artizanale. Astfel, a fost amenajată o expoziţie care conţine tablouri realizate din aranjarea şi lipirea unor flori şi plante uscate, inclusiv amenajarea unor aranjamente autumnale, din flori, fructe şi alte ele­- mente naturale. „Sunt efecte terapeutice clare, începând cu culoarea florilor, continuând cu forma şi apoi cu mirosul. Am ales culori vii, tocmai pentru a avea un efect de calm asupra bolnavilor. Forma aranjamentelor florale, în special rotundă, este un alt aspect care duce la relaxarea celor internaţi. Cel de-al treilea aspect, mirosul, va avea un rezultat concret primăvara, când natura îşi reintră în drepturi“, a spus Marcela Nicșanu.
Preşedintele Consiliului Jude­ţean Arad, Nicolae Ioţcu, a spus că această investiţie face parte dintr-un proiect mai larg, care vizează ameliorarea stării de sănătate a celor internaţi în astfel de spitale.
„La Căpâlnaş avem a doua investiţie de acest gen în judeţul nostru, după cea de la Spitalul de Psihiatrie din Mocrea. Se observă o incidenţă tot mai mare a bolilor psihice în România, ceea ce ne obligă la acordarea unei atenţii speciale bolnavilor. Terapia horticolă, ca terapie ocupaţională, este cea mai indicată, iar Consiliul Judeţean este în permanenţă preocupat de îmbunătăţirea actului medical arădean, în toate aspectele sale”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Claudia Hotăran, manager al Spitalului de Psihiatrie din Căpâlnaş a subliniat importanţa acestui proiect, de terapie ocupaţională susţinând că „acest gen de tera­pie completează tratamentul de care beneficiază cei internaţi aici. S-a observat faptul că toţi cei care au participat la proiect s-au implicat în muncă, le-a plăcut ceea ce au făcut, iar acest fapt nu poate fi decât benefic pentru sănătatea lor”.
Prima grădină terapeutică amenajată într-un spital din România a fost inaugurată, în luna iunie, la Spitalul de Psihiatrie Mocrea, din județul Arad.
Terapia horticolă sporeşte funcţionarea cognitivă, îmbunătăţeşte concentrarea, stimulează memoria, îmbunătăţeşte sistemul imunitar, reduce stresul, scade ritmul cardiac, îmbunătăţeşte abilitatea motorie, îmbunătăţeşte integrarea socială şi coeziunea de grup, creşte interacţiunea socială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.