dstDouă personalități de talie internațională, cu rădăcini în Arad au primit astăzi, Distincția Județului Arad. Este vorba de  politologului American, expert în strategie militară, Edward Nicolae Luttwak și Stefan Hell,cercetător în domeniul chimiei, laureat al premiului Nobel.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Consiliului Județean și ai instituțiilor din subordine și consilieri județeni, aceștia fiind chemați și pentru o ședință scurtă, extraordinară. La eveniment a fost prezent și prof. univ. dr. Radu Carp.

Cercetătorul Stefan Hell nu a putut fi prezent la eveniment, Distincția județului Arad fiind înmânată președintelui Universității de Vest „Vasile Goldiș“, Aurel Ardelean, care a făcut o prezentare a prestigioasei activități a cercetătorului Stefan Hell. Stefan Hell  a transmis însă că este onorat de titlul primit și că va încerca în 2015 să vină la Arad. Diploma va fi trimisă cercetătorului. De asemenea, trebuie menţionat că, anterior acestui „eveniment”, actualul Premiant Nobel, la propunerea prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul fondator şi Preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, cercetătorul german Ştefan Hell a primit titlul de Doctor Honoris Causa al şcolii arădene.

„Distincţia judeţului Arad este cel mai înalt titlu pe care îl acordă judeţul nostru – laureatului premiului Nobel, Stefan Hell şi, în aceaşi măsură, politologului american Edward Nicolae Luttwak, personalităţi originare de pe aceste meleaguri, care au contribuit decisiv la renumele nostru, al tuturor arădenilor. Respectul pentru istorie ne obligă să ne cinstim valorile. Stefan Hell şi Edward Luttwak au avut şi au, fiecare în domeniul său, o contribuţie remarcabilă la creşterea prestigiului internaţional al României. Cu atât mai mândri trebuie să fim cu cât ambii au rădăcini şi legături cu Aradul, iar acordarea acestei distincţii reprezintă respectul nostru pentru tot ceea ce au realizat Edward Luttwak şi Stefan Hell, a spus Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad.

001lllutPerspective pentru viitor

Politologul Edward Nicolae Luttwak a dat curs invitației și s-a întors în Arad, locul natal pentru a primi un titlu de onoare al județului nostru, precum și pentru a susține conferinţa „Securitate naţională în secolul XXI”. Înainte ca acestuia să îi fie înmânată Distincția Județului Arad, Dacian Țolea a făcut o prezentare a carierei politologului Edward Nicolae Luttwak. Dacian Țolea a făcut o propunere, aceea de constituire a unei asociații – „Inelul de onoare“, care să reunească personalități din mai multe domnenii. „Fundația s-ar constitui într-un board academic al județului, cu rol consulativ, o agora a elitelor administrative, politice și istorice“, a precizat Dacian Țolea.

Edward Nicolae Luttwak a luat cuvântul după ce i-a fost înmânată Distincția Județului Arad. Acesta a povestit că a fost năpădit de emoții văzându-și strada pe care a copilărit, dar și o vecină din copilărie. „M-am născut în Arad, în timpul războiului, în 1942. Și ca evreu era periculos să te naști în Europa atunci. Aradul era însă o insulă de pace pe continent, un loc de activă cooperare. (…)Ideea unui senat al personalităților este extraordinară. Dar trebuie să găsim și oameni de afaceri care să se alăture. Să aducă investiții și locuri de muncă de top, pentru că locuri de muncă există la modul general și știu că rata șomajului la nivel de Arad este una scăzută. Este nevoie de investiții pentru a beneficia de potențialul ridicat al arădenilor“, a spus Edward Nicolae Luttwak.

 

Stefan W. Hell, personalitate arădeană ştiinţifică marcantă, a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Chimie în anul 2014 de către Academia Regală de Ştiinţe din Suedia. Stefan W. Hell a primit prestigioasa distincţie alături de americanii Eric Betzig şi William E. Moerner pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie”, descoperirile celor trei fizicieni contribuind la dezvoltarea microscopului. Stefan W. Hell s-a născut în anul 1962 la Arad şi a copilărit la Sântana. În prezent este director al Institutului de Chimie Biofizică „Max Planck”, din Göttingen, (Germania).

 

Edward Nicolae Luttwak este o personalitate recunoscută la nivel mondial în domeniul  politologiei, expert în strategie militară şi relaţii internaţionale, analist geopolitic, consultant pentru preşedinţia americană, născut la 4 noiembrie 1942 în Arad,  într-o familie înstărită de evrei tradiţionali pro-români. Primul său loc de muncă a fost de asistent al secretarului Ministrului Apărării, nefiind încă cetăţean american. A plecat legal din România în noiembrie 1947 cu un paşaport regal. În 1964, imediat după absolvirea facultăţii, vizitează România cu ocazia realizării unui documentar pentru televiziunea americană CBC, primul documentar realizat după instaurarea comunismului. A fost pentru prima dată când unei televiziuni străine i s-a acordat permisiunea de a veni în România.

 

Recomandările redacției