Două proiecte sunt în curs de realizare la Dieci

0
555

 Interviu cu Liviu Burtă, primarul comunei Dieci
IMG_1018 IMG_1020 IMG_1022Discuția pe care am purtat-o cu primarul comunei Dieci – Liviu Burtă, a fost programată cu câteva zile înainte. La sosirea noastră însă biroul edilului era plin cu loacalnici veniți în audiență pentru probleme de ordin personal. Discuția cu edilul a demarat astfel simplu, pe teme locale.
– Ce v-ați  propus pentru anul în curs, domnule primar?
– Ei, multe ne-am propus noi dar fără bani n-o să cam putem face aproape nimic… La orice inițiativă te lovești de capitolul „buget“. Am însă un proiect aprobat: străzi comunale pe o distanță de 5,8 km, prevăzute în satele Dieci, Crocna, Revetiș; iar unde sunt intrări vor fi podețe, mă refer în gospodării, deci vom face așa cum trebuie. Un alt proiect pe care-l avem se referă la reamenajarea Școlii Gimnaziale din Dieci, unde sunt prevăzute foarte multe modificări. De fapt  aproape tot  se va modifica, inclusiv se va schimba acoperișul. Prin urmare vorbim de reabilitarea școlii. Aceste două mari proiecte le avem la ora actuală. În rest… ne luptăm pentru supraviețuire, ca alții.
– Cum e situația cu pășunea?
–  Vreau să vă spun că Primăria are, pe hârtie, 1 200 ha pășune. De aici, circa 790 ha este… pădure  cam slabă; în rest este pășune pe care am dat-o crescătorilor de animale: cum și-o întrețin așa o au. De când sunt primar, situația așa am găsit-o; dar nu poate merge la infinit. Promisiuni sunt, dar aș vrea să fie și realitate. Și să vă spun acum dacă ați mai auzit așa ceva sau ați întâlnit asemenea problemă.
– Despre situația apei, ce ne spuneți?
– Deci: la noi este adusă coloana de apă în Dieci; avem montat apometru de unde se citește și noi, Primăria, plătim și bani celor care sunt branșați la coloană, adică cetățenii care sunt branșați la coloană. Așa am găsit această situație neclară; de când am venit în Primărie tot am promisiuni dar fără o rezolvare.
– Și cum ați vedea dumnea­voastră rezolvarea?
– Cum văd rezolvarea? Prin pre­darea branșamentelor la Compania de Apă. Aceasta este cea mai dureroasă problemă. Avem într-adevăr cetățeni care-și plătesc consumul de apă regulat; unii sunt cu res-tanțe mari. De ce să nu se ocupe Compania de Apă? Că a lor este datoria, nu a Primăriei!
– În finalul discuției, ce mesaj ați dori să transmiteți cetățenilor comunei?
– Pentru că se apropie alegerile Europarlamentare, vreau să subliniez că toți cetățenii trebuie să țină cont de ele, să meargă la vot, indiferent de opțiunile politice, deoarece soarta noastră se hotărăște la Bruxelles.
Părerile unor localnici
Discuțiile cu unii localnici, au relevat câteva idei interesante.
„Domnule, nu vreau să intrăm în polemici; dacă zici de primar ceea ce este… Dar vă spun că bietul om se luptă din răspu­teri și face și el cât are bani și îl ajută. În rest, este ca într-o familie…“ – aprecia localnicul N.V. din Dieci.
„Strada asta s-o mai vedem asfaltată, că văd că domnul primar are proiectul aprobat. Dar să știi că, dacă nu ai bani, ești mort în zilele de acum“ – aprecia și D.C., tot din Dieci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.