Johann Sebastian Bach şi violonistica secolului al XVIII-lea este un subiect agreat de interpreţii zilelor de astăzi, Concertul pentru două viori şi orchestră  BWV 1043, dubla partitură concertantă, creată pentru orchestra de curte a Prinţului Leopold von Anhalt Köthen, în preajma anilor 1720, fiind unul dintre ópusurile de  mare succes în întreaga lume.
Celebra partitură bachiană este numărul central al concertului simfonic dirijat de Iulian Rusu şi organizat în Sala Cercului Militar de pe B-dul Decebal nr. 19, în seara de joi, 24 noiembrie 2016, la ora 19.00, un eveniment care îi repune în lumina rampei pe violoniştii Natalia Gorceacova şi Bogdan Alexandru Costache.
Nu mai puţin provocatoare sunt numerele de debut şi de final ale programului, Uvertura la opera Don Giovanni K. 527 şi Simfonia nr. 40, în sol minor K.550  de Wolfgang Amadeus Mozart. Ele relevă extraordinara lume sonoră a genialului clasic şi impresionanta  mixtură de  rigoare  şi profunzime emoţională a limbajului său simfonic.
Iulian Rusu
Dirijorul Iulian Rusu şi-a început studiile muzicale în Su­ceava, la vârsta de 9 ani, alegând clarinetul ca instrument principal. Şi-a continuat studiile la Liceul de muzică „Octav Băncilă” din Iaşi şi la Facultatea de Muzică din Braşov.
În anul 1999 este admis la Universitatea Naţională de Mu­zică din Bucureşti, la clasa lui Cristian Brâncuşi. În anul 2006, Maestrul Octav Calleya, profesor de dirijat la Universitatea de Muzică din Malaga – Spania, îi acordă o bursă de participare la Cursul Internaţional de Dirijat, în compania Orchestrei Naţionale de Tineret a Moldovei.
A avut privilegiul să studieze şi să fie unicul discipol din România al unuia dintre cei mai mari dirijori ai lumii, Maestrul Sergiu Comissiona, care i-a împărtăşit din vasta şi îndelungata-i experienţă.
A apărut ca dirijor la pupitrul orchestrelor Filarmonicilor din Arad, Asia Philharmonic Orchestra, Bacău, Botoşani, Braşov, Chişinău, Cipru, Craiova, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgovişte, Târgu Mureş, Timişoara, Orchestra de Cameră din Braşov. A  realizat turnee în calitate de solist sau dirijor în România, Bulgaria, Cipru, Germania, Israel, Italia, Korea de Sud, Kuwait, Spania, Suedia, S.U.A. şi Ungaria.
Natalia Gorceacova
Reprezentantă a unei şcoli violonistice cu tradiţie, Natalia Gorceacova a absolvit în 1997 Conservatorul din Odessa, în perioada studenţiei fiind  membră a orchestrei teatrului de operă din acelaşi oraş. Următorii trei ani îi parcurge ca membră a Orchestrei Radio din Chişinău, iar în anul 2000 se stabileşte  în România, unde îşi desfăşoară activitatea iniţial la Craiova, ca membră a Filarmonicii, iar ulteriorla Filarmo­nica Mihail Jora din Bacău. De la începutul stagiunii 2015 -2016 este prim violonistă şi şefă de partidă a Filarmonicii de Stat Arad.
Pe lângă activitatea orchestrală, desfăşoară o constantă activitate concertistică şi camerală, realizând totodată turnee de concerte în ţări din Europa şi Asia.
Bogdan Alexandru Costache
Violonistul Bogdan Alexandru Costache este un tânăr interpret talentat, cu o carieră solistică internaţională în plină dezvoltare. A început să studieze vioara la vârsta de 4 ani, iar la 7 ani şi-a făcut debutul ca solist cu Orchestra Filarmonicii Braşov. În 2004 a devenit membru la „Colegiul PRO” Bucureşti, sub îndrumarea prestigioasei soprane Mariana Nicolesco, prilej care i-a oferit posibilitatea să susţină numeroase recitaluri în România. La 15 ani părăseşte Braşovul pentru a-şi continua studiile la Bucureşti, cu Valeriu Rogacev.
A fost distins cu premii în peste 30 de competiţii naţionale şi internaţionale.
A susţinut numeroase concerte şi recitaluri de muzică de cameră în mai multe oraşe din România, Marea Britanie, Italia, Franţa, Ungaria şi Germania și a colaborat cu numeroase orches­tre precum Filarmonica Braşov, teatrele de operă din  Braşov şi Bucureşti, Orchestra Sinfonia, Orchestra CEI Internaţionala de Tineret, sub conducerea unor dirijori distinşi precum Ilarion Ionescu Galaţi, I. Curetti, Florin Totan, Nicolae Racu, Iulian Rusu, Traian Ichim. Timp de patru ani a fost membru al Fundaţiei Române „Remember Enescu‘’, susţinând mai multe concerte şi recitaluri. În 2012 a câştigat o bursă la Royal Academy of Music, Londra, unde a studiat cu prestigiosul profesor român Remus Azoiţei. În prezent, studiază la Facultatea de Muzică din Braşov.

Recomandările redacției