De două zile de sărbătoare au avut parte locuitorii din Şepreuş la finele săptămânii trecute. A fost cea de-a unsprezecea ediţie, care în acest an a reuşit să atragă, precum un magent, peste 3000 de spectatori. O mulţime de oameni, veniţi şi din localităţile învecinate. Se­cretul acestui aflux foarte mare ne-a fost dezvăluit de către un localnic: „Primarul Pintean, dar şi viceprimarul Morgociu sunt aproape de cetăţeni. În plus, programul de muzică şi dansuri, care este mai bun de la an la an, atrage foarte multă lume“.

Şi a fost prima zi a sărbătorilor de la Şepreuş. Şi cum este tradiţia locului totul a început, aşa cum se cuvine, cu o slujbă religioasă oficiată de către preotul paroh. După aceste momente festive a venit rândul să intre în scenă suita de programe artistice. Debutul a fost făcut de către mai multe formaţii de dansuri din zona, respectiv din Şepreuş, Apateu, Cermei. Însă au venit şi ansambluri de mai departe, cum ar fi „Armonia Mureşană“ din Sâmbăteni, dar şi o trupă din Şimand. De asemenea, au cântat în faţa numerosului public: Simona Costin, Ionuţ Langa, Ionuţ şi Cornel Mateş de la Chişcău, Otilia Haragoş Seghedi şi Monica Blaga. Prima zi de festi­vităţi, însoţită tot timpul de o vreme caniculară a trecut. A doua zi, care a fost şi mai fierbinte decât cea dinainte, a fost şi mai animată. Oamenii au venit în număr şi mai mare faţă de ziua precedentă. Pe lângă bogata ofertă de momente artistice, spectatorii au avut parte şi de o adevărată „inundaţie“ de gust, miros şi culoare. Da, o mulţime de tonete cu tot felul de bunătăţi erau pregătite pentru a satisface cele mai exigente gusturi şi… buzunare. De la mici, cârnaţi, până la preparate speciale din carne, patiserie, dulciuri, sucuri şi tot felul de îngheţate. Cei de la Sintea, care sunt deja în peisajul cotidian au fost foarte solicitaţi. Feluritele lor sortimente de îngheţată se „topeau“ cu mare viteză. Distracţia a durat până în zorii zilei de luni. Iar publicul a avut parte de spectacole pe alese.

De la întreceri sportive desfăşurate pe terenul de fotbal din vecinătate, la dansuri populare susţinute de ansamblurile din Şepreuş, Apateu, Cermei, Tisa Nouă, Sântana. Un moment aparte a fost acela în care au evoluat so­liştii: Lena Miclăuş, foarte în­drăgită în zonă, însoţită de soţul său, taragotistul Septimius Miclăuş şi de Diana Mihuţ, Aurel Ţurcaş Vlaicu.
Au mai cântat fraţii Marişca, Ramona şi Petrică Viţa, Doinel Hândorean şi Alexandru Scrob. Toată această salbă de vedete ale cântecului popular au fost aduse şi cu ajutorul unor sponsori. „Puţini la număr, dar foarte groşi la pungă“, cum spu­nea, hâtru, un om de-al locului.
Merită rem

arcat şi frumosul foc de artificii, care a brăzdat cerul în miez de noapte, de a pu­tut fi zărit chiar de la Chişineu -Criş şi localităţile vecine. Aşadar, la Şepreuş au fost două zile de sărbătoare, cu de toate: cântece, dansuri, întreceri sportive, mâncare şi băutură pentru toate gusturile, un foc de artifcii foarte gustat de cei prezenţi. Iar părerea unanimă a fost că totul s-a încheiat prea repede…

Recomandările redacției