În ciuda temperaturilor extrem de ridicate, Stațiunea Moneasa a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, două evenimente unul și unul, în organizarea Centrului Cultural Județean: Târgul Meșterilor Populari și Festivalul Cântecului Popular din Țara Zărandului.
Târgul Meșterilor Populari, ajuns la cea de a XVI-a ediție, a beneficiat de prezența unor meșteșugari din țară, dar și din Basarabia, Serbia și Ungaria. „Noi am venit încă de vineri aici la Moneasa, pentru că am avut multe de făcut, drept pentru care am făcut această deplasare însoțit de tot aparatul din subordine. I-am întâmpinat pe meșterii
populari veniți din țară și din străinătate, care au adus al târg obiecte de artizanat, nu chinezării. Dacă anul acesta am avut participanți din România, Republica Moldova, Serbia și Ungaria, la anul intenționăm să avem din mai multe țări, ca Germania, Austria, Bulgaria și așa mai departe”, a declarat Ionel Bulbuc, directorul Centrului Cultural Județean Arad. Acesta a ținut să precizeze că la târg au venit și meșteșugari întâlniți prin alte zone, la evenimente de profil, cum ar fi cele de la Oradea și de la Sibiu, care au răspuns invitației lansate. Și nu au avut de ce să le pară rău. Dimpotrivă. „Prin acest eveniment, Centrul Cultural Județean Arad dorește să promoveze cultura populară și meșteșugul tradițional. Meșterii au prezentat publicului vizitator o gamă diversă de obiecte, piese textile, port popular tradițional și vestimentație inspirată din acesta, podoabe, obiecte decorative din paie, din ceramică și sticlă, podoabe din sticlă, ornamente din dantelă și hârtie, picturi, icoane, turtă dulce, mirodenii și multe altele”, a mai spus Bulbuc.
De menționat că județul Arad a fost bine reprezentat, de meșteri populari de la Coroi, Păuliș, Nădlac, Ineu, Pâncota, Șicula, Apateu și Hălmagiu. În plus, mai trebuie spus că la loc de mare cinste a fost ceramica de Târnăvița.
Meșterii populari au avut numai cuvinte de laudă la adresa organizatorilor, ceea ce l-a făcut pe directorul Centrului Cultural Județean să declare: „ne-am străduit să ne ocupăm cât am putut noi de bine de dumnealor, astfel încât mă bucură aprecierile primite”.
Concurenți din șase județe
În ceea ce privește cel de-al doilea eveniment, Festivalul Cântecului Popular din Țara Zărandului, acesta a ajuns la cea de a 49-a ediție. Spectacolul s-a desfășurat la Teatrul de Vară, iar vremea a ținut cu organizatorii. Pe scenă au urcat zece concurenți din șase județe, toți fiind recompensați cu diplome de excelență și de participare. Primul loc au fost însă ocupat de Alexandru Pop, din zona Sebișului, care a cântat acompaniat de Orchestra „Rapsozii Zărandului”, condusă de maestrul Petrică Pașca.
După premierea câștigătorilor, a urmat un program de muzică populară, susținut de artiști renumiți ca Malvina Nagy, Tiberiu Crișan, Voichița Suba (care a și prezentat programul), Cornelia Căpraru Roman (Ciocârlia Ardealului), moața Mirela Mănescu, care a ridicat publicul în picioare și îndrăgita Mariana Deac.

Recomandările redacției