Despre locuitorii comunei Șagu se spune că atunci când muncesc, muncesc, când petrec, petrec, dar în nici un moment nu uită de Biserică. Sunt oameni cu frică de Dumnezeu, iar duminică de duminică își îndreaptă, smeriți, pașii înspre Biserică. Cele două zile de sărbătoare, sâmbătă și duminică, în care și-au sărbătorit Zilele comunei, au fost exact pe tiparul sufletului lor. Au muncit din greu pentru a avea parte de o sărbătoare frumoasă, au petrecut și au dansat, dar nu au uitat să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru darurile primite și nici nu au început petrecerea fără a primi binecuvântare de la preoți.

După ce sâmbătă capul de afiș al manifestărilor a fost ținut de Formația Civilă de Pompieri, duminică, ansamblurile folclorice și-au dat întâlnire în fața căminului cultural din Șagu. Au cântat, au chiuit, au jucat, au scandat, aducând zâmbetele și bucuria pe fețele tuturor. Emilia Brăneț, primarul comunei Șagu, îmbrăcată în costum popular românesc, s-a alăturat dansatorilor, intrând în hora lor.

Un primar iubit de întreaga comună

Cei care priveau de deoparte, fără a se implica în horă, îi admirau pe tinerii din ansamblurile folclorice și pe primărița lor. „Tot Șagu o iubește pe doamna primar. A făcut pentru comuna asta ce nu a reușit să facă nici un bărbat. Suntem foarte mulțumiți de ea“, ne spune Cristina Mihuț. O altă localnică mărturisește: „Nu e nevoie să spun eu câte a făcut pentru comună pentru că se vede“.

De la căminul cultural, întregul alai, împreună cu primărița lor, s-a deplasat, pe jos, în dans și în chiote, spre frumoasa Biserică Ortodoxă din localitate. Biserica, de o arhitectură aparte, este admirată de toți cei care au drum spre Timișoara, fiind la șoseaua națională care unește cele două orașe vestice. Biserica este cu atât mai specială, cu cât a fost construită în regimul comunist ateu, în perioada 1977 – 1982 și poartă Hramul „Intrarea în Ierusalim a Mântuitorului nostru Iisus Hristos“.

Te Deumul a fost săvârșit de un sobor de cinci preoți, din toate bisericile care alcătuiesc comuna Șagu: Cruceni, Firiteaz, Fiscut, Hunedoara Timișană și localitatea de reședință.

După Te Deum, toată lumea și-a îndreptat pașii, din nou în voie bună și cântec, înspre parcul care avea să încununeze sărbătoarea comunei Șagu. Prezentatoarea Felicia Stoian, de la TVR Timișoara, a ținut să precizeze chiar de la început că de pe scenă se vor auzi ritmuri arădene, bănățene, bihorene și ardelene. „Despre locuitorii comunei Șagu pot spune că îi cunosc deja destul de bine. Atunci când muncesc, muncesc, când petrec, petrec, dar sunt creștini. Sunt iubitori de Dumnezeu și nu uită duminică de duminică să se întâlnească cu Acesta în bisericile lor din sat“, a spus prezentatoarea, după care a invitat-o pe scenă pe Emilia Brăneț, primarul comunei. „Pentru mine nu contează culoarea politică, eu sunt în slujba cetățeanului din comuna mea. Marea mea familie o constituie cetățenii acestei comune“, a spus primarul Emilia Brăneț, aflată la cel de-al patrulea mandat în fruntea comunei și la al 31-lea an petrecut în slujba primăriei din Șagu.

Mai departe, Emilia Brăneț a invitat pe scenă preotul pentru a da binecuvântare.

Și a fost într-adevăr o binecuvântare, în aceste zile de vreme capricioasă, cu ploi peste tot în jur, la Arad ploua cu găleata, în timp ce la Șagu nu a căzut nici un strop în timpul procesiunii ansamblurilor. Dumnezeu într-adevăr îi iubește pe șăgani.

 

 

Recomandările redacției