Două zile dedicate creației în versuri, la Festivalul de Literatură „Dorel Sibii” Săvârșin

0
360

Săvârșinul găzduiește Festivalul „Dorel Sibii” pentru a XVIII-a data, evenimentul urmând să aibă loc în acest weekend.

Sâmbătă şi duminică – 10 – 11 septembrie va avea loc premierea tinerilor scriitori, dar și dezbateri.

Festivalul de Literatură „Dorel Sibii” va reuni scriitori din Arad şi judeţele limitrofe – Timiş, Hunedoara, Bihor. Evenimentul îşi propune stimularea şi valorificarea creaţiei literare, confruntarea de idei, contacte între scriitori şi public prin lecture publice, dezbateri pe teme literare.

Sâmbătă, 10 septembrie, la Castelul Regal începând de la ora 11.00 vor fi acordate premiile la concursul de creaţie literară a tinerilor participanţi la Tabăra de Literatură a Tinerilor Scriitori – Căsoaia, Arad, Săvârşin – ediţia 2016. De asemenea, va fi acordat premiul pentru literatură al Fundaţiei „Principesa Margareta”.

Cea de a doua zi, la Primăria Săvârșin se va desfășura dezbaterea cu tema „ Poezia în grai bănăţean“ și creații de lectură ale autorilor invitați. Altă temă de discuția va fi „ Folclor sau creaţie originală? Pseudoliteratură sau un curs paralel liric? Kitsch sau umor neaoş? Moare poezia în grai?“. Evenimentul se va încheia cu o masă festivă cu foc de tabără pe deal „la Moşu Miu”. Sear ava fi dedicate poeziei.

Dorel Sibii a fost un cunoscut scriitor arădean, autor a mai multor cărţi de poezie, proză şi teatru pentru copii. După dispariţia la numai 53 de ani,  un grup de scriitori membri ai  Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România şi colaboratori ai Revistei de Cultură „Arca” au hotărât să lanseze un Festival şi Concurs literar la Săvârşin care să-i poarte numele.

Pe parcursul celor XVII ediţii, festivalul a crescut în calitate, ajungând să depăşească interesul local, devenind unul de impact naţional. La fiecare ediţie are loc o dezbatere pe o temă literară de mare interes şi actualitate. Participanţii susţin o lectură publică din creaţiile lor iar la final se acordă premii celor mai performanţi scriitori prezenţi la festival.

De câţiva ani, printre amfitrionii Festivalului „Dorel Sibii” de la Săvârşin se numără şi Fundaţia culturală „Principesa Margareta”, care, în prezenţa Alteţelor Lor Regale, acordă, an de an, un premiu substanţial unui scriitor consacrat participant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.