Au mai rămas două zile până la încheierea celei de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Clasic, opt trupe trecând deja pragul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Amintim, deci, arădenilor că în programul acestei ediții au mai rămas doar un concert și două spectacole.

Seara de sâmbătă este dedicată unui concert-spectacol axat pe tango, conceput de Cári Tibor, un maestru al muzicii de teatrului. Echipa care stă la baza evenimentului se numește The Tango Orchestra & Giacomo Medici și este compusă din Cári Tibor (pian), Ilko Gradev (acordeon), Carmen Paulescu (vioară), Szabó J. Ala (violoncel), Adrian Munteanu (contrabas), Giacomo Medici (bariton la Teatro Lirico din Milano), Alexandra Guțu (solistă a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara) și Éder Enikő (actriță a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara). Concertul va începe la ora 19 și va avea loc în Sala Mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici ”.

Duminică, 25 noiembrie, de la ora 19, în Sala Mare se va juca spectacolul Rosencrantz și Guildenstern sunt morţi, în regia lui Tapasztó Ernő, un spectacol produs de Teatrul Cetății „Gyula” (Ungaria), Compania Aradi Kamaraszínház și Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad. „Cu «Rosencrantz și Guildenstern sunt morţi» – o tragicomedie absurdă cu două personaje secundare ale lui Shakespeare puse în prim plan de Tom Stoppard – pășim pe terenul minat al întrebărilor serioase despre viață: Cum să îţi trăieşti vinovăţia? Cum să joci cap sau pajură şi să îţi pierzi viaţa? Cum să devii un nimeni?…Vom urmări două personaje episodice în roluri principale: Rosencrantz și Guildenstern. Nici ei nu știu cine sunt. Fac parte dintr-o întâmplare, pe care nu o înțeleg. Se pomenesc în mijlocul evenimentelor, cu care n-au nici o legătură, şi care îi vor înghiţi într-o farsă tragic-filosofică”, spun reprezentanții FITCA 2018 despre acest spectacol.

A 24-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Clasic se va încheia, în aceeași seară, cu spectacolul Trei surori, de A.P. Cehov, în regia lui Sermion Serzin și traducerea Ralucăi Rădulescu. Spectacolul s-a născut acum două luni în cadrul Laboratorului de Teatru DENS, coordonat de producătorul și criticul de teatru rus Oleg Loevski. Acesta face parte dintr-un proiect având ca temă dramaturgia rusă, realizat de Teatrul „Nottara” din București și ajuns la a treia ediție. La proiect au participat 40 de actori de la Teatrul „Nottara” din București, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Teatrul de Nord din Satu Mare, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, precum și artişti independenți. În șase zile s-au creat patru spectacole, printre care și Trei surori de A.P. Cehov, în regia lui Semion Serzin. Reprezentanții FITCA prezintă acest spectacol astfel: „«Trei surori» este un spectacol creat de la zero în șase zile, în condiții de cantonament. Actorii au aflat în ziua primei repetiții cu ce regizor vor lucra și care este textul ales, fiind cunoscute dinainte numai numele dramaturgilor. Au fost parcurse toate etapele de lucru, iar rezultatul este un spectacol de teatru cu o poveste spusă de unsprezece actori într-un decor minimalist, cu costume și recuzită, cu muzică și lumini. Este o montare nonconformistă, în care accentul a fost mutat de la personajele arhicunoscute ale lui Cehov la oamenii reali, vii, adevărați, care sunt în fața spectatorului, pentru a facilita perceperea actualității piesei scrise acum mai bine de un secol. Este un spectacol viu, din care nu lipsesc ironia și autoironia, nici accentele dramatice, dar este, așa cum și-a intitulat Cehov piesa, o comedie!”. Acest ultim spectacol, care trage cortina peste FITCA 2018, se va juca de la 21.30, în Sala Studio.

Recomandările redacției