Patru inculpați din dosarul spargerilor de bancomate au fost condamnați în primă instanță. Ritan Flavius a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru furt calificat în formă continuată și distrugere în formă continuată. În ceea ce o privește pe soția acestuia, Ritan Claudia, instanța a decis disjungerea cauzei, astfel inculpata va fi judecată separat iar următorul termen a fost stabilit pentru data de 10 septembrie a.c.. Borodi Fatjon urmează să execute o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru furt calificat și distrugere. Pantea Voislav Milan a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru complicitate la tentativă de furt calificat și complicitate la tentativă de distrugere. „În baza art. 72 alin.1 Cod penal scade din pedeapsa aplicată inculpaţilor durata reţinerii şi arestării preventive după cum urmează: din 11.03.2019 la zi pentru inculpatul Ritan Ioan Flavius, din 25.03.2019 la zi pentru inculpatul Borodi Fajton şi din 21.03.2019 la zi pentru inculpatul Pantea Voislav Milan iar în baza art. 399 Cod procedură penală menţine starea de arest a acestor trei inculpați”, se arată în soluția Judecătoriei Arad. Borbilău Beniamin, care a fost judecat în lipsă, a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani de închisoare pentru favorizarea infractorului, cu executare în detenţie. În cazul tuturor celor patru inculpați, a fost dispusă interzicerea unor drepturi, ca pedeapsă accesorie.

Despăgubiri și sechestru asupra bunurilor

În baza art. 397 Cod procedură penală admite acţiunile civile exercitate de părţile civile BCR- SA cu sediul in Bucuresti şi Banca Transilvania cu sediul în Timisoara şi în consecinţă: Obligă inculpații Ritan Ioan Flavius şi Borodi Fajton în solidar la plata sumei de 424.880 lei despăgubiri civile către partea civilă BCR SA Arad şi inculpații Ritan Ioan Flavius şi Pantea Voislav Milan la 400 euro sau contravaloarea în lei la cursul BNR la data plătii către Banca Transilvania SA Timişoara, despăgubiri civile. Confiscă de la inculpații Borodi Fajton şi Ritan Ioan Flavius în folosul statului şi în părţi egale, suma de 20.100 lei reprezentând prejudiciu cauzat persoanei vătămate SC Artima SA-Carrefour Market şi nesolicitat de aceasta. Confiscă de la inculpatul Ritan Ioan Flavius in folosul statului bunurile folosite la săvârşirea infracţiunii şi lăsate in custodia IPJ Arad conform dovezii seria H nr. 0270680 din 28 martie 2019 fila 185 dosar u,p. vol. II şi bunurile lăsate în custodie către SC TCM Gas Spedition SRL cu sediul in Mândruloc jud. Arad conform procesului verbal încheiat la 29 martie 2019 aflat la fila 186 dosar u.p. vol. II”, se arată în soluția Judecătoriei Arad.

Instanța îi mai obligă pe inculpații Ritan Ioan Flavius, Borodi Fajton, Pantea Voislav Milan și Borbilău Beniamin, la plata a câte 82.000 lei fiecare, cheltuieli judiciare către stat din care câte 80.000 lei fiecare cheltuieli judiciare la urmărirea penală stabilite prin rechizitoriu şi câte 2.000 lei fiecare cheltuieli judiciare la instanţă și dispune înfiinţarea măsurii sechestrului asigurator și a popririi asiguratorii asupra bunurilor mobile și imobile şi asupra conturilor inculpaţilor Ritan Ioan Flavius, Borodi Fajton, Pantea Voislav Milan și Borbilău Beniamin, până la concurența sumei de 82.000 lei pentru fiecare. Sentința pronunțată în data de 25 iunie a.c., de Judecătoria Arad este cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Furt de 424.800 lei

Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad a dispus, în data de 02.04.2019, trimiterea în judecată a cinci inculpați – patru bărbați și o femeie, dintre care trei inculpați în stare de arest preventiv, inculpata în stare de libertate și unul dintre inculpați în lipsă, pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat în formă continuată, distrugere calificată prin explozie şi incendiere în formă continuată, complicitate la furt calificat în formă continuată, complicitate la distrugere calificată prin explozie şi incendiere în formă continuată și favorizarea făptuitorului.

În perioada 06.01.2019-14.01.2019, aceștia au acționat prin aceeași modalitate, pe timp de noapte, folosind cagulă, mănuși, instrumente specifice pentru efracţie şi producerea unei deflagraţii. În una dintre nopți, au încercat să sustragă bani din unul din bancomatele din Timișoara aparținând unei unităţi bancare, fără să reușească să provoace explozia şi să distrugă bancomatul pentru a avea acces la banii aflaţi în interiorul acestuia, iar în altă noapte, au sustras suma de 424.880 lei din interiorul unui bancomat din Arad (cartier Alfa), aparținând unei alte instituţii financiar bancare, după ce au provocat o explozie care a distrus bunuri și a pus în pericol persoanele din zonă.

Potrivit procurorilor, soția unuia dintre ei, a realizat acte de complicitate, prin promisiuni de susținere și ajutor în ascunderea bunurilor provenite din infracțiuni și a corpurilor delicte folosite la săvârşirea faptelor. Inculpatul trimis în judecată în lipsă a primit de la unul dintre ceilalți inculpați corpurile delicte folosite la săvârşirea infracțiunilor, le-a transportat și le-a ascuns în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor.

 

Recomandările redacției