Dr. Corina Crișan: „PNL Arad vrea să accelereze înființarea asistenței medicale comunitare în județ”

0
140

PNL Arad face demersurile ne­cesare pentru ca în cât mai multe localități din județul Arad să func­ționeze asistența medicală comunitară, a declarat consilierul jude­- țean liberal dr. Corina Crișan. Activi­tatea este reglementată de Legea 95 – Legea reformei în domeniul sănătăţii, într-un capitol distinct.
„În momentul în care Ministerul Sănătăţii a decis transferul spitalelor către autorităţile pu­blice locale, prin OUG 162/2008 s-a hotărât şi transferul asistenţei medicale comunitare că­tre autorităţile publice locale. Din lipsă de resurse sau, mai degrabă, datorită altor priori­tăți, administrațiile locale nu au dezvoltat o rețea corespunzătoare. Acum, Consiliul Jude­țean Arad își dorește să fie un promotor și un accelerator al realizării acestui proiect în cât mai multe localități din județ. Nu putem impune nimic primarilor, dar le putem acorda sprijin, iar beneficiarii direcți vor fi sute de mii de locuitori ai județului Arad”, a accentuat consilierul județean dr. Corina Crișan.
Proiectul Planul de dezvolta­rea a sănătăţii la nivelul municipiu­lui Arad are în vedere dezvolta­rea serviciilor de asistenţă comunitară ca şi componentă a serviciilor de sănătate preventive. Din păcate nici Legea 95 şi nici OUG 162-2008 nu au creat cadrul adecvat func­ționării asistenței medicale comunitare. La nivel naţional sunt anga­- jaţi doar 1048 asistenţi medicali comunitari, iar în judeţul Arad sunt 12.
În februarie 2016 Ministerul Să­nătăţii a lansat în dezbatere publică Proiectul de Lege privind Asistenţa medicală comunitară, care însă nu a fost încă aprobat. Proiectul introduce conceptul de Centru comunitar integrat aflat în structura sau în subordinea administraţiei publice locale. Se doreşte dezvoltarea unei reţele de asistenţă medicală comunitară  ca o componentă a asisten­ţei medicale primare.
(G.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.