Salvează vieți de 30 de ani! Asta putem spune cu ușurință despre dr. Dana Olar, medic șef Secția Pneumologie și Compartimentul TBC din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Lucrează la spitalul arădean din 1988 iar din 1990 a fost numită medic șef de secție. De asemenea, este medic primar pneumolog, doctor în științe medicale, șef lucrări la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și are competențe în  explorări func­ționale ventilatorii respiratorii.
Având în vedere experiența d-nei doctor am rugat-o să ne vorbească puțin despre principalele afecțiuni respiratorii care sunt tratate la Pneumologie, dar și despre dotările secției, la mai bine de jumătate de an de la mutarea în spitalul nou.
-De mai bine de jumătate de an vă desfășurați activitatea într-o clădire nouă, special construită pentru Pneumologie și TBC. Vă rog să ne faceți o scurtă prezentare a secției.
-Vă mulțumesc pentru interesul arătat. Ne bucurăm că secția noastră își desfășoară activitatea într-un sediu nou, recent construit de Consiliul Județean, alături de Secția Clinică Pneumologie. Pot să vă spun că Secția de Pneumologie și Compartimentul TBC dispun de 40 de paturi, dintre care 20 pentru pneumologie și 20 de paturi pentru tuberculoză. De asemenea, Secția Pneumologie respectiv Compartimentul TBC desfășoară activități de spitalizare continuă pentru patologia respi­- ratorie în scop diagnostic și terapeutic. În cadrul secției efectuăm consult pneumologic, puncții pleurale în scop diagnostic și evacuator. Prin Compartimentul de Endoscopie Bronșică  se efectuează spirometrii, bronhoscopii în scop diagnostic și terapeutic, extracție de corpi străini, EKG, somnografii, și titrări C-PAP, ecografii pleurale și abdominale.
În ceea ce privește aparatura, beneficiem de un laborator de bronhoscopii și explorări funcționale bine dotatat (inclusiv video-bronhoscop) și s-a reușit obținerea în comodat a unui aparat ASTRUP, foarte util în monitorizarea pacienților cu insuficiență respiratorie. Sperăm, cu sprijinul Consiliului Județean să îl putem achizi­ționa!
Tot de curând am primit și un sistem medical integrat de digitalizare de asemenea foarte util, astfel încât acum avem și serviciu de radiologie în cadrul spitalului – ceea ce este un mare plus atât pentru noi cadrele medicale, cât și pentru pacienți, care numai sunt nevoiți să se deplaseze în altă parte a orașului pentru investigațiile necesare. Valoarea acestui aparat se ridică la 107.000 de lei și a fost achiziționat din fondurile Consiliului Județean Arad.
Un plus pentru noi este și faptul că din 1990 am beneficiat constant de sprijinul organizației ACTIEE Comitee for Romania din Glabbeek, Belgia, iar cea mai recentă donație a acestei societăți a constat într-un aparat EKG și un aspirator pleural.
-De cât timp vă desfășurați activitatea la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad? Cum a fost la începuturi?
-Am venit la spital în anul 1988, inițial ca medic rezident în cadrul Secției de Pneumologie iar din 1990 am fost numită șef de secție. Începuturile au fost foarte pline de entuziasm, fiecare caz nou mi se părea o provocare, toată viața m-am ghidat după un citat din Shakespeare:  „Mai presus de toate să fii sincer față de tine însuți”; m-am străduit ca în momentul în care pacientul părăsea cabinetul, eu să am conștiința împăcată, că l-am investigat complet, pentru a-i stabili un diagnostic corect. Bineînțeles, au fost și plusuri și minusuri, au fost și succese și eșecuri, dar în ansamblu, consider că mi-am făcut datoria față de pacienți.
-Care sunt principalele afecțiuni care se tratează în cadrul Secției Pneumologie și a Compartimentului TBC?
-Aici se tratează cazurile de tuberculoză pulmonară, pneumonii, astmul bron­șic, pleureziile, neoplasme pulmonare (până la stabilirea diagnosticului sau atunci când necesită tratamentul complicațiilor), BPOC, bronșite acute și cronice, abcese pulmonare, cord pulmonar cronic sau fibroză pulmonară. Bineînțeles, respectându-se circuitele epidemiologice.
-Care sunt cele mai frecvente afec­țiuni, tratate în cadrul Secției Pneumologie și Compartimentul Tuberculoză?
-În contextul epidemiologic actual, patologia noastră respiratorie se aliniază patologiei respiratorii internaționale având numeroase exacerbări de BPOC, astm
bronșic, precum și o creștere alarmantă a patologiei maligne. Ne este de foarte mare folos Serviciul de Bronhologie foarte bine dotat, cu video bronhoscop, deoarece în cadrul acestui serviciu se efectuează pe lângă bronhoscopii, biopsii bronhice și extracție de corpi străini. Tot la nivelul laboratorului de explorări, se efectuează somnografii în vederea diagnosticării sindromului de apnee în somn, patologie cu o prevalență în creștere la nivel internațional.
În cadrul activității de ambulatoriu și de spitalizări de zi, colaborăm cu celelalte specialități, efectuând adesea, puncții pleurale evacuatorii, pacienților neoplazici, sau în scop diagnostic în cazul celor nediagnosticați încă.
-Ce ne puteți spune despre tuberculoză? Știm că România se situează pe primele locuri, în Europa, în ceea ce privește numărul de cazuri.
-Din păcate, țara noastră se află pe un nefericit loc fruntaș în ceea ce privește această patologie în Uniunea Europeană însă, în ultima perioadă, la noi se înregistrează un trend descendent al tuberculozei, iar din acest punct de vedere, dorința mea ca șef de secție, și a întregii echipe medicale este de a ne alinia tendințelor actuale moderne în pneumologie. Și aici mă refer la reabilitarea respiratorie. În întreaga lume, această reabilitare începe încă din al doilea stadiu de BPOC iar noi, la Arad, îi îndrumăm pe pacienți să meargă la Timișoara la Compartimentul Reabilitare Respiratorie. Tocmai din acest considerent ne dorim ca și noi să beneficiem cât mai repede de un asemenea compartiment, mai ales că în structura noii clădiri, în care funcționăm în prezent, este prevăzut un spațiu destinat reabilitării respiratorii. Sperăm să avem sprijinul conducerii Consiliului Județean Arad, a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și al Universității de Vest „Vasile Goldiș” în realizarea acestui obiectiv atât de important pentru pacienții respiratori cronici.
-Ce îi sfătuiți pe arădeni pentru a avea grijă de sănătatea lor?
-Dacă poluarea, care este una dintre cauzele agravării bolilor respiratorii cronice, nu poate fi evitată, fumatul în schimb poate fi abandonat prin propria voință a fumătorilor. Îi sfătuiesc pe concetățenii mei să renunțe la fumat pentru a-și prelungi viața. De asemenea, în cazul pacienților respiratorii cronici, astm, BPOC, aceștia trebuie să știe că terapia lor este de lungă durată (toată viața) și să nu o abandoneze după prima lună de tratament. Alimentația sănătoasă și mișcarea în aer liber sunt de ajutor în menținerea unei bune stări de sănătate.
(G.A.)

Recomandările redacției