OLYMPUS DIGITAL CAMERADeszăpezirea drumurilor judeţene nu înseamnă doar lucrări efective, ci şi o grămadă de formalităţi. Mai nou, Consiliul Judeţean, autoritatea care plăteşte din bugetul propriu deszăpezirea are de raportat în detaliu mai departe, cum se organizează şi câţi bani alocă pentru lucrările de iarnă. Pentru prima dată până acum, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, prin Serviciul de Investigare a Fraudelor cere administraţiei judeţene să explice la amănunt cum se pregăteşte de deszăpezire. O altă soli­citare de dare de seamă a venit şi de la nivel înalt, de la Ministerul Dezvoltării, care cere tot situaţii legate de deszăpezire. Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că, în loc de dispoziţii şi cereri de rapoarte ar fi nevoie de implicare, prin fapte.
Pregătirile de deszăpzire a drumurilor din judeţ sunt pe ultima sută de metri, lucrările fiind deja atribuite drumarilor. Toată procedura trebuie, însă, raportată de autorităţi în amănunt, fapt care le ridică semne de întrebare reprezentanţilor Consiliului Judeţean. CJA a primit de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean o cerere de comunicare a pregătirilor pentru deszăpezire în sezonul 2013 – 2014. Conform cererii, autorităţile ar trebui să dea socoteală  nu doar pentru drumurile care intră în responsabilitatea CJA, ci şi pentru contractele de achiziţii publice încheiate pentru serviciile de deszăpezire, echipamente, sume alocate şi sume decontate. Mai mult, prin cerere se cer şi copii ale contractelor şi actelor adiţionale aferente. „Ni se cer tot felul de situaţii cu deszăpezirea, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum. Autorităţile publice locale nu se subordonează nimănui, dar văd că, mai nou trebuie să dăm explicaţii şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Dacă tot ni s-au cerut situaţii legate de partea financiară, chiar şi xerocopii ale contractelor de achiziţie publică, acte adiţionale şi procese verbale de analiză a ofertelor, mi-aş fi dorit să ni se motiveze o astfel de cerere. Ar fi fost normal să ni se spună pe ce bază ni s-au solicitat astfel de informaţii de către IPJ. Niciodată până acum nu am mai primit adrese de la Inspectoratul de Poliţie“, a spus Cris­tian Drăgan, administrator al judeţului.
Noi formalităţi, în lipsă de sprijin
Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean spun că, cererea făcută Consiliului Judeţean nu este o măsură luată la nivel local, ci o cerinţă venită de la nivel central. „Solicitarea pentru comunicarea situaţiei pregătirilor de deszăpezire este o măsură care s-a cerut la nivel naţional. Aceste dispoziţii s-au stabilit la ultima videoconferinţă organizată de Ministerul Administraţiei cu prefecţii şi urmăreşte asigurarea pregătirilor pentru deszăpezire“, a susţinut subcomisar Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean.
În legătură cu solicitările venite de la Ministerul Dezvoltării, administratorul public Cristian Drăgan spune că, de mai mare ajutor ar fi un sprijin real. „Ministerul Dezvoltării Regionale ne cere să transmitem modul în care ne organizăm pentru deszăpezire. Suntem chemaţi la videoconferinţe unde ni se cer tot rapoarte, dar ministerul nu se implică cu nimic. Când e vorba să se intervină noi suntem cei care intervenim, iar cei de la nivel central nu ne sprijină“, mai spune administratorul public CJA, Cristian Drăgan.
În ceea ce priveşte pregătirea efectivă de deszăpezire, reprezentantul CJA susţine că aprovizionarea cu materiale antiderapante a bazelor din teritoriu a început deja, de luna viitoare urmând să fie dat ordinul de începere a lucrărilor. „Pe cele cinci sectoare de drumuri: Arad, Lipova, Sebiş, Ineu şi Criş vor fi mai mult cu şapte utilaje decât anul trecut. Anul acesta vom avea pentru intervenţie şi cinci autogredere, cu rol de spargere a podurilor de gheaţă“, a conchis Cristian Drăgan.  În total, fără lucrări suplimentare, deszăpezirea drumurilor judeţene costă CJA în jur de 2,3 milioane de lei.

Recomandările redacției