În aceste zile, deosebit de grele, drama refugiaţilor din Ucraina a impresionat o lume întreagă. Cei care au fost, încă de la primele ore ale izbicnirii conflictului din Ucraina, în vămi, au fost românii. Printre ei au fost și foarte mulți arădeni, care au oferit sprijin, cazare și transport oamenilor aflați la grea încercare. Din păcate însă, drama ucrainienilor este speculată de traficanţii de persoane, atrag atenţia mai multe ONG-uri, care au observat aceste lucruri prin vămi. Asociațiile atrag atenția că  în special tinerele ucrainence se pot trezi în situaţia în care românii care le oferă găzduire vor, de fapt, să profite de pe urma lor, sub umbrela solidarităţii.

Așadar, conform unor ONG uri, printre miile de voluntari care se află zilele acestea prin punctele de frontieră, este posibil să se fi strecurat şi persoane cu intenţii mai puţin bune care profită de vulnerabilitatea refugiaţilor

De asemenea, reprezentanţii acestor organizaţii reamintesc că Ucraina şi România au printre cele mai puternice reţele de trafic de persoane din Europa şi spun că cel mai probabil reţelele din Ucraina şi-ar fi transferat deja în România victimele, care sub umbrela solidarităţii ar fi fost preluate de traficanţii de aici şi transferate mai departe către vestul Europei.

Pe toate grupurile de sprijin din Arad se discută acest subiect arzător iar cei care luptă împotriva traficului de persoane spun că autorităţile ar trebui să aibă o evidenţă clară a tuturor voluntarilor, care se oferă să ajute la frontieră, în special cu transport, pentru că refugiaţii sunt persoane vulnerabile, în special femei şi copii.

,,Dacă în aceste zile întâlniți persoane din Ucraina, fie că sunt în tranzit sau  vor sta în România o perioadă, informați-le și de pericolele traficului de persoane!

Marea majoritate a celor care ajung acum în România sunt copii și femei,  poate nu vorbesc limba și nu au alternative. Sunt dezorientate, speriate, confuze, obosite. Au planuri cu privire la unde vor să ajungă sau nu. În acest context, pe lângă oamenii de bine care doresc să ajute se află și persoane care se vor folosi de aceste vulnerabilități și vor exploata nevoia de siguranță și protecție. Astfel, fugind din calea conflictului, dorind să-și vadă copiii cât mai repede în siguranță , sunt expuse ofertelor false și pot intra în situații de exploatare precum: obligare la practicarea prostituției, cerșetorie, exploatare prin muncă, servitute domestică sau alte abuzuri. Acestea se pot întâmpla în România sau traficanți  le pot facilita călătoria în altă țara unde se poate produce exploatarea”, avertizează  Agenția Națională Impotriva Traficului de persoane

Și reprezentanții ONG -urilor din Arad atrag atenția despre acest lucru. ,,Fac un apel către toți  cei care sunt implicați direct în a oferi o mână de ajutor. Aveți grijă ce cazări le găsiți celor refugiați , verificati persoanele dispuse să cazeze aceste persoane , pe cât de mult posibil puteți. Cereți poze cu buletinele și adresele exacte la voi pe telefon . Cereți numerele de telefon celor pe care sunteți dispuși să îi ajutați și verificați persoanele a doua zi sau ori de câte ori considerati că este nevoie. Am dat peste un domn foarte dubios aseară , nu vreau sa fac presupuneri eronate, dar mie personal nu mi-a inspirat încredere și am refuzat să mai trimit persoanele respective la acea locație, sunt femei speriate și singure, haideți să nu le trimitem la mai rău”, avertizează aceștia.

Recomandările redacției