Toate drapelele vor fi coborâte vineri în bernă în SUA, în memoria celui de-al 35-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, John F.Kennedy, asasinat în urmă cu 50 de ani și care se află astăzi în Panteonul președinților americani, comentează France Presse.

‘Pentru a deplânge pierderea unui mare slujitor al statului, vizionar și înțelept idealist’, drapelele de pe clădirile oficiale urmează să fie coborâte în bernă, a anunțat joi actualul lider de la Casa Albă, Barack Obama, proclamând ziua de 22 noiembrie drept ‘Ziua comemorării președintelui John F.Kennedy’.

Barack Obama i-a îndemnat să facă același lucru și pe americani, care ridică frecvent drapelul înstelat în fața caselor lor sau deasupra companiilor private.

Memoria lui JFK va fi celebrată vineri pe întreg teritoriul SUA prin servicii religioase, momente de reculegere sau lecturi publice.john_f_kennedy

La ora locală 12:30 (18h30 GMT), un minut de reculegere se va ține la Dallas (Texas) exact la ora la care John F.Kennedy a căzut la 22 noiembrie 1963 în Dealey Plaza, sub gloanțele lui Lee Harvey Oswald, așa cum a stabilit ancheta oficială a Comisiei Warren.

Acest simpatizant comunist, de 24 de ani, a fost ucis două zile mai târziu de către proprietarul unui club de noapte din Dallas, Jack Ruby, lăsând să plutească misterul asupra circumstanțelor și motivelor atentatului, care a șocat o lume întreagă.

‘Mitul Kennedy’, pentru totdeauna tânăr, frumos și primul președinte în pas cu modernitatea, a rămas intact în inimile americanilor la jumătate de secol de la asasinarea sa.

Astfel, trei sferturi dintre americani l-au plasat pe ‘JFK’ în fruntea listei conducătorilor americani moderni care vor rămâne în Istorie ca figuri ‘remarcabile’ , în fața lui Ronald Reagan și Bill Clinton, potrivit unui sondaj Gallup.

Kennedy, născut într-o familie bogată și influentă din Boston (nord-est), a fost cel mai tânăr președinte ales și primul președinte catolic, încarnând o eră plină de speranțe pentru perioada intrată în istorie ca ‘baby boom’.

În mandatul său, Istoria reține înfruntarea cu Uniunea Sovietică în timpul ‘crizei rachetelor’, înfrângerea din Golful Porcilor, debarcarea ratată anticastristă în Cuba și lansarea programului Apollo care va culmina cu trimiterea unui american pe Lună.

Declarația sa ‘Ich bin ein Berliner’ (‘Sunt un berlinez’), într-un moment în care Berlinul era divizat între Est și Vest, și afirmația sa memorabilă ‘Nu întreba ce poate face țara ta pentru tine, ci întreabă ce poți face tu pentru țara ta’, lansată în ziua învestirii sale, au intrat în memoria colectivă.

De asemenea, momentul anunțului și imaginile cu președintele mort în limuzina decapotabilă, cu Jackie în taior Chanel de culoare trandafirie lângă el, toate fac parte din memoria colectivă.

JFK este îngropat în cimitirul militar din Arlington, într-o suburbie a Washingtonului, vizitat de aproape 3 milioane de persoane în fiecare an și unde președintele Obama a depus miercuri o coroană de flori.

La Dallas, supranumit ‘orașul Urii’ în urma atentatului, urmează să aibă loc o ceremonie sobră de o oră în Dealey Plaza, ce va cuprinde lecturarea unor fragmente din discursurile președintelui Kennedy, rugăciuni și muzica interpretată de militari din marină, corpul militar al președintelui și un survol aerian.

Ceremonii comemorative se vor desfășura în toate locurile legate de numele lui JFK: biblioteca prezidențială JFK Library din Boston, muzeul JFK din Hyannis, locul de vacanță al familiei, precum și la Universitatea JFK din Pleasant Hill, în California.


O jerbă de flori va fi depusă la bustul său din Kennedy Center, marea sală de spectacole din capitala americană care îi poartă numele, înainte de un moment de reculegere. Zeci de emisiuni și reportaje sunt programate vineri, în timp ce mai multe cărți, filme și documentare sunt difuzate deja de o săptămână în SUA pentru explorarea mitului legat de Kennedy.

AGERRES

Recomandările redacției