Drepturile cui?

2
321

Vă mai amintiți de spusa lui Confucius legată de necesitatea modificării limbajului? Dacă nu v-amintiți, recitiți-l pe chinez. Rezumez totuși: limbajul trebuie modificat pentru a face, cu noul limbaj, legi bune datorită cărora oamenii să trăiască bine; azi oamenii trăiesc prost fiindcă legile-s proaste, pentru că-s făcute cu un limbaj prost.

De două milenii și jumătate se știe adevărul ăsta, dar nimeni nu face nimic spre-ndreptarea lucrurilor; adică se face, dar se face-n așa fel încît oamenilor, celor mai mulți, să le meargă tot mai prost – și ne merge prost de tot, slavă lor, făcătorilor de legi!

Se află-n vocabularele limbilor lumii și-n dicționare un cuvînt cuprinzător, cu statut de substantiv de gen feminin și care-n limba română se scrie-așa: TICĂLOȘIE. Dicționarul explică și ce anume-nseamnă respectivul termen lexical, deci n-am să insist. Ce vreau să reliefez este încrîncenarea cu care legiuitorii de azi, struniți de alții asemenea lor, se înscriu în definiția amintitului substantiv feminin folosind toate TICĂLOȘIILE posibile – mai ales deturnarea înțelesurilor cuvintelor, spre-a-și impune TICĂLOȘIA. S-o luă metodic, să nu cumva să rătăcim cărările drepte.

Se inventează o sintagmă frumoasă ca o primăvară gravidă și de flori, și de miresme: drepturile omului, după care se-ncepe-o luptă disperată, pe viață și pe viață, contra pedepsei cu moartea – că, vezi Doamne, bestia care-ar trebui-mpușcată are dreptul la viață chiar dacă el a luat gîtul unuia sau mai multora. Întrebare pentru partizanii ăstui fel de viață: dar de viața curmată sau de viețile curmate de ucigaș de ce nu vă pasă, mă? Aud? Aaa, le plîngeți moartea violentă? Puțin le pasă lor, puțin le pasă familiilor lor și prietenilor lor și puțin îmi pasă mie de lacrimile voastre de crocodil sătul și-aplecat spre siestă! Violatorul băgat la zdup are și el drepturi, ziceți voi, așa-i? Are dreptul de-a trăi-n huzur, în condiții umane, iar societatea, după legile voastre TICĂLOASE, are obligația de-a-i asigura finanțele pentru huzur, da? Dar după care rînduieli normale victima unui viol are obligația de-a plăti taxe și impozite din care să trăiască bine, omenește, violatorul său? De ce jefuitul trebuie să plătească șederea de pomană a celui care l-a jefuit? Din ce rațiuni tenebroase cineva transformat de-o brută-n invalid perpetuu trebuie să-și ducă mai departe viața ca o legumă, cu o pensie mizeră, povară pentru familie și prieteni, iar bruta să stea cu burta la bec într-o celulă cu condiţii, pe bani din impozitele familiei și prietenilor celui adus de un neom la starea de neom?

Dragi legiuitori ai României (Doamne iartă-mi, că vorbesc prostii!): cine vă dă vouă dreptul să-mi îndesați pe gît, cu făcălețul legii, enormitatea asta potrivit căreia un individ care și-a anihilat el însuși orice urmă de demnitate are drept la demnitate? Cine vă dă vouă dreptul de-a-mi impune prin lege să plătesc tratamente și operații și masă și casă unor nelegiuiți? Cine vă dă vouă dreptul să-i luați copilului meu pîinea de la gură (taxele și impozitele), și să vămuiți bănuțul din basmaua văduvei, ca să trăiască bine și gratis lepădăturile alea de care-aveți voi atîta grijă? Cine vă dă vouă dreptul să transformați pușcăria – loc de penitență, în stațiune de lux (ori pe-aproape)? Pușcăriașul, călcător de lege și de legi fiind, are doar un singur drept: să se-ndrepte. Dreptul ăsta dați-i-l, atît, iar de nu vrea să-și folosească dreptul, scădeți populația lumii c-o unitate – și lumea va deveni c-o unitate mai bună. De-oi călca eu pe lege și-oi ajunge-n pușcărie, drepturile astea le cer: să muncesc pînă mi-or ieși ochii din cap ca să-mi cîștig felia de pîine și cana de apă, și să mă-ndrept; de nu m-oi îndrepta, să faceți lumea mai bună c-o unitate!

 

2 COMENTARII

  1. Respect pentru prima persoană zdravănă la cap, care a pus punctul pe i, într-o societate care a răsturnat sistemul de valori stabilit de secole. Pe cei care visează cai verzi pe pereți îi invit să lucreze în penitenciar, în contact direct cu drojdia societății, garantez că în 5 ani vor fi promotorii pedepsei capitale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.