iotcuDupă un an şi jumătate de demersuri pentru preluarea în administrare a drumului Arad – Seleuş, acesta a fost în sfârşit predat cu acte-n regulă administraţiei judeţene. Târziu pentru planuri pe termen scurt – spune conducerea Consiliului Judeţean care, a anunţat că se doreşte accesarea banilor europeni pentru modernizarea drumului, unul dintre cele mai proaste din judeţ şi totodată, dintre cele mai controversate.

Pentru că soarta drumului Arad – Seleuş, una dramatică este folosită şi acum în disputele politice, autorităţile judeţene vor să clarifice situaţia.

„Am făcut demersuri legale pentru a aduce acest drum la Consiliul Judeţean Arad încă din anul 2013, din aprilie, data la care am adoptat o hotărâre de Consiliu, pentru a prelua drumul în cauză de la Guvern. A trecut de atunci mai bine de un an şi jumătate, perioadă în care nu am primit nici un răspuns de la autorităţile central. În acest timp s-a spus că nu vrem să facem drumul, ceea ce nu este adevărat”, a subliniat preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu.

Acesta a criticat atitudinea reprezentanţilor Executivului, care au procedat la transferul acestui drum în prag de iarnă, astfel încât Consiliul Judeţean este pus în imposibilitatea de a aloca fonduri în acest an pentru lucrări de modernizare.

Până la modernizare mai e mult

Ca să pună la punct drumul fără fonduri externe, administraţia ar trebui să se împrumute, întrucât este angajată la alte cheltuieli. Astfel, CJA vrea să obţină fonduri europene pentru investiţie.

„În acest moment nu există posibilitatea de a mai aloca bani din bugetul judeţului pentru a demara lucrările de modernizare. Dar trebuie să fim totuşi mulţumiţi că am primit înapoi acest drum, deoarece avem posibilitatea de a obţine finanţare europeană, pe strategia de dezvoltare europeană 2014-2020. Vom depune documentaţia şi sperăm că vom obţine finanţare. Aceasta ar fi varianta cea mai bună. Dacă va trebui să reabilităm acest drum din fonduri proprii, din păcate ne vom întinde pe mai mulţi ani, dată fiind valoarea mare a lucrării, estimată la circa 12 milioane de euro. Suntem în această situaţie din cauza actualei guvernări, care a oprit finanţarea drumului în vara anului 2012 şi abia acum, după doi ani şi jumătate, ne-a retransferat drumul în administrare. La acest blocaj se mai adaugă cel puţin încă un an, până când vom reuşi să identificăm surse de finanţare şi să demarăm investiţia”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

În ceea ce priveşte soarta drumului Arad – Felnac, situţia este tergiversată din cauza contestaţilor între firme, la licitaţie. Consiliul Judeţean a făcut demersuri la CNADNR pentru a putea deszăpezi drumul care, conform situaţiei scriptice…nu aparţinea nimănui.

Recomandările redacției