drumNicio şansă de rezolvare a situaţiei în care se găseşte cel mai afectat drum din judeţ – Arad – Şiria – Seleuş. Nici cu bani din bugetul administraţiei judeţene nu poate fi reabilitat drumul, de vreme ce Ministerul Dezvoltării anunţă că nu-l poate preda înapoi judeţului, acesta aparţinând constructorului. Ca atare, drumul nimănui va rămâne într-o stare deplorabilă, Consiliul Judeţean neputând întreprinde investiţii.
Consiliul Judeţean Arad a primit din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice o adresă prin care se face cunoscut faptul că predarea drumului Arad-Şiria către Consiliul Judeţean nu este posibilă. Asta în condiţiile în care CJA a adoptat deja o hotărâre de consiliu prin care s-a aprobat preluarea şi indicatorii tehnico-economici ai drumului Arad – Şiria. Mai mult decât atât, Consiliul Judeţean Arad a prevăzut în buget şi suma de 6.800.000 lei pentru refacerea acestui tronson. „Din nefericire pentru cetăţenii judeţului Arad, telenovela drumului judeţean Arad – Şiria – Seleuş continuă. Toate din vina Mnisterului Dezvoltării, pentru că am primit un document în care ni se spune că, de fapt nu pot să ne predea drumul, pentru că este într-un contract, chiar dacă noi am solicitat să-l introducem în programul de dezvoltare locală şi să încercăm să-l facem din banii Consiliului Judeţean. Ministerul nu poate să-l transfere, ceea ce confirm tot ceea ce am spus noi anul trecut. Şi anume, că nu există decât rea-voinţă din partea Ministerului Dezvoltării şi a Guvernului Ponta“, susţine preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu.
În aceste condiţii, autorităţile nu pot decât să aştepte ca situaţia juridică a drumului să se clarifice. Însă reabilitarea acestuia stă sub mari semne de întrebare, întrucât chiar dacă procedurile de achi­ziţie ar începe luna viitoare, lucrările ar putea fi demarate abia peste două luni. Ca atare, şansele ca drumul să intre în lucru anul acesta sunt tot mai mici. „Anul trecut, politicienii USL invocau faptul că, aceste contracte sunt ilegale, sunt contracte care nu pot fi realizate, iată că, prin toate documentele comunicate de minister, prin care ni se spune că acest drum, precum şi celellte tronsoane din PNDI ar trebui rezolvate de Ministerul Dezvoltării. Se confirmă că aceste contracte sunt perfect legale, perfect funcţionale şi rămâne doar Ministerul Dezvoltării să aloce şi banii“, mai precizează Nicolae Ioţcu.
În replică, reprezentanţii USL Arad, prin vocea deputatului Dorel Căprar, spun că drumul Arad-Seleuş este blocat de clientela PD-L. „Luarea de poziţie a preşedintelui CJA, Nicolae Ioţcu, faţă de situaţia drumului Arad – Şiria este lipsită de bună credinţă. Drumul respectiv nu este în acest moment la Guvern, ci într-o situaţie juridică foarte complicată. Astfel, drumul este în acest moment la constructorul Romstrade, adus cu inaugurare mare la Arad de guvernarea PD-L şi primit cu mare bucurie de Nicolae Ioţcu. Societatea respectivă, care aparţine omului de afaceri aflat în arest în acest moment, Nelu Iordache, este în insolvenţă. Firma de insolvenţă nu vrea să renunţe la contractul pentru Arad – Şiria, încearcă probabil să obţină compensaţii financiare. Situaţia aceasta complicată este opera celor de la PD-L, care vin acum şi acuză Guvernul Ponta. Acesta este motivul pentru care nu au fost prezentate motivele pentru care nu a fost încă reziliat contractul pentru drumul Arad – Şiria. Situaţia juridică este similară cu cea de la Autostrada Nădlac – Arad, dar nu identică. În cazul autostrăzii, contractul a fost reziliat pentru că s-a constatat o deturnare de fonduri. În cazul Arad – Şiria, constructorul trebuia să obţină finanţare pentru lucrări, urmând ca banii de la Guvern să vină ulterior. PD-L conduce din 2004 Consiliul Judeţean. Cred că în aproape 10 ani au avut tot timpul să reabiliteze Arad – Şiria. În loc să îşi facă treaba, au complicat situaţia din punct de vedere juridic, servind clientelei de partid. Din păcate, noi suntem în situaţia de a ne petrece jumătate din zi reparând greşelile grosolane ale celor de la PD-L şi cealaltă jumătate din zi răspunzând tuturor minciunilor pe care la răspândesc în cor cei de la PD-L. Cred că pentru a rezolva problemele cetăţenilor este nevoie de bună credinţă”, a spus deputatul Dorel Căprar.

Recomandările redacției