20141218_114306_resized (1)

Strada care duce la şcoala specială pentru nevăzători este neasfaltată şi plină de gropi şi de capcane. Mai grav este că zilele trecute, un profesor a căzut într-un canal, iar psihologul instituţiei s-a lovit cu capul de o cutie a celor de la gaz, pentru că a încercat să evite o baltă.

Aurel Pătru este profesor la Liceul Sfînta Maria din Arad, o şcoală pentru copiii cu nevoi speciale. Dascălul nu vede, aşa că foloseşte un baston, pentru a se putea ghida atunci cînd se deplasează. Zilele trecute însă, cadrul didactic a căzut într-un canal, surpat peste noapte.

„Primul obstacol, în primul rând sunt stâlpii, care au fost puşi în mijlocul trotuarului, pur şi simplu în mijlocul trotuarului, nu ştiu dacă le permite infrastructura. Apoi se ajunge pe Ghica Vodă, o stradă distrusă, sunt bălţi, iar pe trotuar, o iau pe lângă garaj. Aici am şi căzut, uite că era să mai cad o dată. Am o mobilitate bună şi nu mi-am rupt nimic, dar de prăbuşit, m-am cam prăbuşit pe jos. Amuzant a fost că eu am mai lărgit gaura, că nu reuşeam să îmi scot piciorul de-acolo, m-am opintit, am ridicat capacul şi mi-am scos piciorul”, a spus Aurel Pătru.

Când a aflat despre cele petrecute chiar lângă şcoala nevăzătorilor, directoarea instituţiei a făcut mai multe sesizări care până astăzi, au rămas nerezolvate.

„Este revoltător, că toate drumurile au fost făcute, iar la noi s-au oprit fondurile,. Dacă vrei să te fereşti de belţi, te loveşti de poartă; ca nevăzător e foarte greu. Psihologul şcolii s-a lovit de o chestie de la gaz, e la nivelul capului, dar din cauza drumului s-a lovit. Dacă mergi mai pe mijloc dai în stâlp”, a spus un elev.

Capcanele de pe strada Ghica Vodă sunt însă mult mai multe, de la gropile din drumul neasfaltat, la cutiile celor de la gaz sau la canalele adânci, ale căror guri rămân descoperite ori din cauza hoţilor, ori din cauza surpării.

Cei de la Apă Canal au fost sesizaţi au trimis în zonă patru echipe de muncitori, care au încercat să remedieze problema.

„Strada în discuţie, într-adevăr prezintă nişte probleme legate de canalizare, dar Compania de Apă are în plan reabilitatea sistemului de canalizare în această zonă. Avem o echipă care se ocupă de rezolvarea acestei probleme”, a spus Oana Haţig, purtătoare de cuvânt la Compania de Apă Arad.

Echipele de muncitori au curăţat canalul şi l-au semnalizat cu bandă. Soluţia adoptată nu este cea mai bună, în condiţiile în care semnul restrictiv nu poate fi văzut de către majoritatea celor care trec prin zonă, deoarece aceştia sunt nevăzători.

Strada este una din puţinele din zonă care a rămas neasfaltată. „În această săptămâna sau săptămâna viitoare, se va trece la nivelarea acestei străzi iar pentru anul viitor, vom vedea dacă va fi cuprinsă şi această stradă în reabilitare”, a declarat Corina Drăghici, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Arad.

Conform unui raport de audit al accesibilităţii spaţiului public urban, prezentat de Active Watch şi Motivation România, realizat în Bucureşti, Râmnicu Vâlcea şi Arad, ţara noastră se confruntă cu grave probleme, de la deteriorarea pavajului trotuarelor şi lipsa pavajului tactil, până la maşinile, stâlpii de electricitate şi panourile publicitare plasate pe trotuare. Aceste anomalii sunt făcute publice la mai bine de şapte ani de la elaborarea Legii 448/ 2006, care prevede obligativitatea autorităţilor publice de a lua măsuri cu privire la accesibilizarea spaţiilor şi clădirilor publice.

Cristian Cotuna

 

Recomandările redacției