drumul iratosuluiDrumul care face legătura între comuna Iratoşu şi satul aparţinător Variaşul Mic va fi modernizat, din fonduri europene, după ce Consiliul Judeţean Arad a reuşit să facă economii la unele proiecte derulate prin Programul Transfrontalier Ungaria România 2007-2013.
Proiectul prevede reabilitarea a 3,640 kilometri de drum şi executarea lucrărilor conexe. Astfel, vineri, la Primăria Iratoşu, a avut loc ceremonia de semnare a contractului de execuţie a lucrărilor, în prezenţa preşedintelului Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a constructorului şi a autorităţilor locale. „În urma derulării procedurilor de achiziţii şi a derulării contrac­te­lor, s-au realizat economii. Autoritatea de Management de la Buda­- pesta a aprobat utilizarea acestor economii pentru reabilitarea unui sector de drum care răspunde aceloraşi cerinţe, respectiv Obiectivului II «Proiectare şi execuţie covor bituminos DJ 709J km 50+060 – 53+700, Variaşu Mic – Iratoşu»”, a explicat Nicolae Ioţcu.
Beneficiarii acestui proiect sunt în special locuitorii din localităţile Variaşu Mic şi Iratoşu, dar şi agenţii economici din zonă şi participanţii la traficul de tranzit între România şi Ungaria.
Primarul comunei Iratoşu a precizat că această investiţie va scoate din izolare localitatea. „Locuitorii comunei noastre au aşteptat foarte mult această investiţie. Până nu demult, Iratoşu era considerat un capăt de lume, de unde nu se putea ajunge nicăieri. În urma investiţiilor ce se vor derula se va putea merge civilizat spre Variaşul Mic şi mai departe spre Arad, dar şi spre Un­­garia”, a precizat Papp Attila Iosif, primarul comunei Iratoşu.
La rândul său, viceprimarul comunei, Anton Florin Baniciu a spus că această investiţie va ajuta Iratoşu să iasă din izolare.
Prezent la semnarea contractului, senatorul Traian Constantin Igaş a precizat că investiţia care se va derula este foarte importantă, în perspectiva aderării României la Spaţiul Schengen, când, pe la Variaşul Mic se va putea ieşi din ţară, în Ungaria.
Valoarea estimată a lucrărilor de reabilitare, care vor fi realizate de Aso­cierea Sylc Con Trans SRL şi SC Bring Consult SRL, este de 2,1 milioane de lei (fără TVA) din care 57.000 lei vor fi utilizaţi pentru proiectare.
Anul trecut, prin proiectul  transfrontalier „Construire drum de legătură Dombegyhaz – Variaşu Mic” s-a reabilitat drumul judeţean DJ 709C Arad – Variaş de la km 2+860 la km 14+106.
(Ş.M.)

Recomandările redacției