Am scris de multe ori despre drumuri, atât în județ cât și în municipiu. Unele sunt foarte bune, dar există multe tronsoane pe care se circulă foarte greu, din păcate. Un astfel de caz este și drumul spre ,,Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor”din  Arad.

Am primit mai multe  sesizări de la cetățeni,  cu privire la  zona respectivă. Arădenii, care circulă pe aici se plâng de faptul că drumul este foarte prost. Zilnic, zeci  de mașini, a celor care locuiesc în zonă sau a angajaților instituției,  tranzitează zona respectivă.  Drumul  este plin de gropi, iar șoferii ce trec pe aici, nici nu au cum să le ocolească.

Am vrut să aflăm cine administrează acest drum. De la reprezentanții primăriei am aflat că drumul ar aparține Statului Român, iar administrarea acestuia este a ,,Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor” Arad.  ,,Drumul este proprietatea Statului Român, în administrarea Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Arad”, ne spune Ralu Cotrău de la Primăria Arad. Am sunat și la Stațiune să aflăm care este situația în zonă. Am vorbit cu directorul  Gheorghe Săplăcan și cu directorul adjunct Lenuța Filip, care ne-au precizat că drumul respectiv este un drum agricol, în primul rând, pe care încearcă să-l întrețină așa cum pot, deoarece, pentru astfel de lucrări nu primesc bani. Așadar, pentru acest tronson nu se primește nici un fel de finanțare, ne spun directorii. Stațiunea, la această oră, se confruntă cu mari lipsuri. Ar avea nevoie de multe, spun reprezentații instituției, însă nu primesc finanțare nici măcar pentru problemele urgente. ,,Am discutat problema la nivel de Minister, dar nu primim finanțare. Am pietruit noi drumul de câteva ori acest drum”, ne precizează Lenuța Filip. Însă piatra pusă pe carosabil nu ține foarte mult. În zonă există foarte multe locuințe, în care stau  cei care au lucrat la societatea respectivă, sau copii celor care au lucrat aici. Mulți dintre cei care stau în aceste case, nu mai lucrează la Stațiune. Cei care lucrează au contracte de inchiriere, ne spune directorul adjunct. ,,Clădirile sunt din anii 1940-1950. Noi am investit în aceste locuințe. Am adus apă și am tras curent în case”, precizează Lenuța Filip. Se pare că unii dintre locuitorii acestor case, nu respectă anumite reguli, considerate de bun simț și circulă în zonă, pe acest drum pe care s-a pus piatră, cu viteze mari, ba mai mult, pe timp de noapte ,,se fac adevărate raliuri aici”, spune directoul adjunct. ,,Au distrus și cultura de lucernă cu aceste raliuri”, ne povestește Lenuța Filip. ,,Sunt în jur de 140 de locuințe, iar cei care locuiesc în ele au doar contracte de utilizare, încheiate  pe perioadă de un an.  Se fac railuri, se pun frâne, chiar în fața mea s-a întâmplat acest lucru. A sărit pietrișul din cauza frânelor. Și noi suntem foarte dejanjați de acest lucru”,spune Lenuța Filip.

Directorul adjunct al Stațiunii, ne povestelte că au făcute demersuri la Minister pentru multe alte necesități ale societății, însă bani nu s-au primit. ,,Prin anii 2018-2019 s-au primit finanțări, apoi în 2020 doar 10%, iar în acest an nimic”, ne spune Lenuța Filip.

De asemenea, directorul Gheorghe Săplăcan ne spune că au solicitat două combine pentru societate, de care au mare nevoie, și încă nu s-a primit nici un leu. ,,Ce să mai vorbim de investiții pentru un drum agricol. Prioritățile sunt multe la nivel de Stațiune. Circul pe acest drum de 27 de ani, l-am tot reparat, așa cum am putut, dar nu aceasta este o prioritate. Dacă s-ar circula mai încet în zonă, având în vedere că nu este drum public, este doar drum agricol, lucrurile ar sta altfel. Și noi ne dorim un drum mai bun, dar nevoile societății sunt altele și mult mai urgente. Deoarece suntem singura societate de acest fel de la Dunăre la Tisa și ne confruntăm cu multe probleme. Doar noi am mai rămas, în rest s-a distrus tot”, ne spune directorul Săplăcan.

Foto: Adrian Cicirean

Recomandările redacției