Am primit recent câteva materiale ilustratoare despre Festivalul de poezie „Drumuri de spice”, precum și despre Zilele Uzdinului. Pentru că bogăția acestora îndemna la a cunoaște mai mult, am purtat o discuție de suflet cu Florica R. Cândea, participantă la închiderea manifestărilor.
Astfel, despre deschiderea Zilelor Uzdinului, la început de iulie, aceasta mi-a spus că, în perioada 7-8 iulie, manifestările au debutat cu o Tabără de fotografie artistică, în comun cu Foto Club Arad și o Expoziție cu un generic frumos: „Din Arad până-n Uzdin”. Și cum Foto Club Arad este sărbătoarea unui jumătate de secol de activitate, a fost prezent cu patru membri: Mircea Boran, președinte, Cerasela Ciorba, Alexandra Căinescu și Adi Sârb. În continuarea discuțiilor, am privit concomitent la parcursul Zilelor Uzdinului distribuite pe parcursul întregii luni iulie, în așa fel încât să ne determine să aflăm cât mai multe înțelesuri. Astfel, am aflat despre Expoziția de fotografii „Splendoarea portului popular românesc” cu participarea Bunicuțelor din Uzdin, Expoziția de fotografie artistică, Vasile Barbu, „Năslinii Grecei”, Alexandu Vasile Barbu, „Uzdinul care nu mai e”, lansări de carte, întâlniri ale scriitorilor în grai, momente literare și expoziții de pictură naivă. Din panoplia cărților pezentate a enumerat Vasile Barbu, Elena Maria Murgu, Uzdin, Album monografic, ed. II, Antologie Lugoj-Uzdin, cărți de memorii sau cărți semnate de mulți prieteni ai Societății Literar Artistice Tibiscus Uzdin.
Arădeni premiați
Pentru că știu că la final de Festival de Poezie „Drumuri de Spice” și la „Jubileu 25” au fost prezenți și arădeni, am purtat o discuție despre încheierea Zilelor Uzdinului și palmaresul „Drumurilor de spice”. Astfel, am aflat de câteva premii acordate, Podul lui Traian, Tibiscus, Pro Fidelitas, Casa Românească, Debut editorial, Pelerin pe meridiane românești. Cât despre premiul cultural Gheorghe Bulic, acesta i-a revenit prof. univ. dr. Anton Ilica Arad, iar premiul Hrisov de Excelență l-a primit Florica R. Cândea și Teodor Groza Delacodru, un prieten al arădenilor. Încheirea întâmplărilor culturale a mai cuprins Sfințirea și dezvelirea unei Efigii evocative cu toți laureații celor 25 de ani de „Drumuri de Spice”, pe platoul din fața Casei Culturle Doina, sub oblăduirea bustului lui Eminescu, unde a fost prezent un public setos de cultură.
Marele premiu Sf. Gheorghe
i-a revenit horitorului maramureșean Grigore Leșe, care, prezent fiind, a îngenunchiat în­- treaga asistență.
Înainte de a ne încheia discuția am dorit să mai aflu despre uzdineni și musafirii care le-au călcat pragul. Astfel, timp de o lună, români din Uzdin au găzduit musafiri din diferite colțuri de România, dar și din America, Franța, USA, Macedonia, Serbia sau din orașe precum Arad, Timișoara, Caraș, Maramureș, București ș.a.
Despre musafiri, care în ultimele seri s-au perindat la Școala Generală „Sf.Gheorghe” , am aflat că s-au simțit minunat, fiind îndrumați înspre admirarea virtuților rurale de mulți săteni, dar și de Cetățeanul de Onoare Gheorghe Rancu, din Bodrogul Vechi Arad. Acesta s-a îngrijit de editarea unui volum documentar „Mândru-i portul românesc” – Ana Boier. De fapt, această carte ilustrează evoluții, Asociația Bunicuțele din Uzdin continuă începuturile Școlii de Pictură naivă Uzdin, prezentă cu ani în urmă și la Sala Clio Arad.
Nu am dorit să trecem prea ușor peste cel care este Martor și truditor de 25 de ani pe vatra satului, poetul, publicistul și omul de cultură Vasile Barbu, un prieten al Salonului Gutenberg Arad.
Astfel, am răsfoit împreună antologia Drumuri de spice – popasul îngerilor, scrisă și prezentată tocmai pentru acest prilej de către Vasile Barbu. Acesta a spus: „Bine ați venit la Uzdin! Festivalul „Drumuri de spice” este un rezultat al iubirii poeziei românilor, al întăririi iubirii de neam al românilor.”
Un volum bine primit
Și, de final, am aflat că volumul antologic „Restituiri literare”, semnat de prof. unv. dr. Anton Ilica, oferit celor interesați a fost bine primit, iar donațiile consistente de la Glasul Aradului, Gutenberg și cărțile din variate domenii cu titlu tot de donație își vor găsi loc potrivit, demn de lectură, cei prezenți fiind surprinși, lecturând pe loc.
În concluzie, prin ceea ce am aflat, am pătruns câtuși de puțin în viața de la țară a românilor din Banatul de Sud, provincia Voivodina, Uzdin și am trăit, parcă aievea, emulația efervescenței culturale de aici.
Carina A. Baba

Recomandările redacției