Drumurile spre cartierele Via Carmina şi Europa se redeschid. Noi termene pentru amenajarea acceselor

0
962

Situația drumurilor de acces la Via Carmina și Europa a stârnit o adevărată tevatură din care, numai arădenii au avut de suferit, și în trecut și în prezent. Odată tranșată problema, pe masa Prefecturii, s-a ajuns la un plan pentru amenajarea drumurilor, ceea ce presupune noi termene pentru dezvoltator (dezvoltator care până acum nu a respectat niciun termen pentru accese). Până atunci, problema stringentă și anume, cea a deblocării drumurilor a fost rezolvată temporar.

Subiectul drumurilor celor două cartiere din zona Vladimirescu Vest a dat însă apă la moară unor politicieni locali, care s-au întrecut în declarații de buni „buni samariteni”, atacând în schimb pe cei cu care sunt în gâlceavă. Șefia Consiliului Județean a ținut să anunțe subliniat că, datorită intervenției administrației au fost deblocate drumurile. Din nou, probleme apăsătoare ale arădenilor ridică mingea la fileu unora care profită să se lanseze în noi atacuri politice.

Marți, Prefectura a găzduit o întâlnire de lucru pentru găsirea soluțiilor tehnice de acces în cartierele Europa și Via Carmina. La întâlnire au fost prezenți pe lângă reprezentanții dezvoltatorilor celor două cartiere, primarul comunei Vladimirescu, Ioan Crișan, directorul general regional al  Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, Cristian Ispravnic, adjuncții IPJ Arad, cms. șef Ioan Troiac și cms. șef Nicolae Bătrân, respectiv cms. Nicolae Crainic, din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, la discuții mai luând parte și deputatul de Arad în Parlamentul României, Adrian Todor. Inițial, presa a fost invitată la această ședință,  dar socotelile s-au schimbat peste noapte.

Planul stabilit

Odată prezenți la întâlnire marți, la orele dimineții, reprezentanților mass-mediei arădene li s-a refuzat accesul. Au fost invocate motive precum numărul mare de persoane din sală, iar presa a făcut cale întoarsă.

Între timp însă, printr-o conferință de presă, autoritățile au anunțat că această întâlnire a fost una constructivă și mai ales cu vești bune pentru locuitori – redeschiderea drumurilor.

În urma dialogurilor purtate s-a identificat soluția imediată ca Primăria comunei Vladimirescu, împreună cu cei doi dezvoltatori, să prezinte, până în data de 12 septembrie 2018, un studiu de fezabilitate conținând două soluții tehnice unanim acceptate de cele două entități, pentru soluționarea cât mai urgentă a accesului din/în direcția DN 7 spre/dinspre cele două cartiere și, în egală măsură, pentru adoptarea unor variante optime care să le confere siguranță atât participanților la trafic, cât și locuitorilor din cele două zone rezidențiale.

Directorul general regional al  Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, Cristian Ispravnic a anunțat ce se va întâmpla mai departe: „Dezvoltatorii pot alege dintre cele două soluții – intersecţii în T sau sens giratoriu. Până la data de 12 septembrie 2018, când vor fi prezentate, în aceeași formulă, soluțiile tehnice preconizate se va stabili un nou termen pentru realizarea proiectului tehnic și obținerea tuturor avizelor și acordurilor necesare, respectiv a autorizației de construire. Mai apoi, va fi și un termen de execuție pentru lucrări. Această problemă a neamenajării acceselor este una veche din păcate și după cum se știe,  până acum, dezvoltatorii nu au respectat ce li s-a solicitat. Eu mi-am asumat să rezolv această problemă și răspund pentru acești oameni. În consecință nu mă voi lăsa până când nu este rezolvată, pentru că au avut de suferit oamenii. Acum că s-a stabilit planul pentru viitor, sperăm că lucrurile se vor rezolva”.

30 de zile până la stabilirea soluției

Între timp s-a stabilit ridicarea restricțiilor de acces înspre cele două cartiere. Serviciul Poliției Rutiere, împreună cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri, vor stabili pentru această perioadă restricții de circulație, pentru prevenirea evenimentelor rutiere în zonă. „Deschidem drumurile pentru o perioadă și în zonă va fi instituită limită de viteză pentru a evita accidentele. Ne vom întâlni din nou peste 30 de zile pentru a stabili ce soluţie tehnică va fi adoptată în privinţa intersecţiilor din DN 7 cu drumurile spre cele două cartiere. Dacă dezvoltatorii nu se vor conforma vom închide drumurile fără excepție. Și ar fi păcat, ca oamenii să fie afectați din nou, din cauza lor. Trebuie să se gândească spre exemplu, ce s-ar întâmpla dacă, ipotetic, ar fi vreun incendiu și drumurile de acces ar fi închise?! Cum ar ajunge mașina pompierilor? Deci situația trebuie rezolvată, pentru a nu mai exista pericole pentru populație”, a susținut directorul general regional al  Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, Cristian Ispravnic.

De asemenea, prefectul județului, Florentina Horgea a susținut în legătură cu situația: „Dorința noastră este aceea de a debloca situația cu care se confruntă locuitorii zonelor rezidențiale Via Carmina și Europa. S-a făcut un prim pas, urmând ca la viitoarele întâlniri să se finalizeze în mod fericit situația existentă. În zona aceea au avut loc accidente soldate inclusiv cu pierderi de vieți omenești, drept care implicarea noastră imediată se impunea cu prisosință. Sunt sigură că lucrurile se vor clarifica în cele din urmă, iar locuitorii din cele două cartiere își vor recâștiga confortul”.

Sergiu Bîlcea – deschizător de drumuri

Pe fondul acestei soluții provizorii și a planului stabilit, Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean a profitat de ocazie să sublinieze că…a fost un deschizător de drumuri. Acesta consideră că deblocarea drumurilor este o victorie a cetățenilor, dar mai ales, o victorie a „bunului simț împotriva abuzuilor Guvernului”. După părerea acestuia, închiderea drumurilor a fost o decizie de forță, nu o necesitate, pe fondul unor nereguli care au favorizat accidente. „La cererea noastră expresă, cele două drumuri au fost redeschise. Este exact ceea ce am solicitat: un termen pentru intrarea în legalitate, în așa fel încât cetățenii să nu fie victime colaterale. Era mai bine dacă reprezentanții Guvernului și Prefectura Arad ar fi gândit mai bine înainte să ia decizii de forță, care afectează arădenii” , a spus acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.