stranduriÎn decursul anului 2013, Direcţia de Sănătate Publică  (DSP) Arad, prin Ser­viciul de Control în Sănătate Publică, a efectuat un număr de 48 de controale igienico-sanitare în tabe­rele şcolare, centrele de agrement pentru tineret, ştrandurile şi băile publice din întreg judeţul Arad.
În cele opt tabere şcolare din baza de date au fost efectuate un număr de 14 controale. Taberele „Bobul de Grâu“ (din Moneasa) şi „O întindere de mână“ (di Şiştarovăţ) nu au funcţionat în acest sezon, iar în celelalte şase tabere nu au fost programate serii pe întreaga perioadă a vacanţei şcolare, astfel  încât au existat săptămâni în care nu au funcţionat. În luna septembrie nu au func­ţionat niciuna dintre ta­bere.
„Nu au fost depistate neconformităţi majore, însă planificarea controalelor în tabere a fost făcută în luna mai, fără a avea date certe privind perioadele de desfăşurare“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directoarea Direcţiei de Sănă­tate Publică Arad.
În cele nouă ştranduri au fost efectuate în total un număr de 14 controale şi şase re-controale. Au fost prelevate 15 probe din apele de îmbăiere. Toate probele prelevate au fost conforme la parametrii analizaţi, cu excepţia clorului rezidual liber. A fost aplicată o amendă de 1.000 lei pentru nerespectarea reglementărilor de igienă privind comercializarea produselor alimentare în incinta unităţii.
Datorită condiţiilor meteorologice din această vară, nu au funcţionat în lunile iunie şi septembrie nici un ştrand, iar ştrandurile din Moneasa şi Sebiş nu au funcţionat nici în a doua jumătate a lunii august.
La cele opt bazine de înot şi piscine, au fost efectuate un număr de opt controale şi au fost prelevate opt probe de apă de îmbăiere, dintre care două au fost necorespunzătoare la parametrul clor rezidual. Au fost făcute recomandări pentru eficientizarea clorinării, iar la recontroalele efectuate s-a constatat ca apa este corespunzatoare.
„Zona naturală de îmbăiere – Balta Ghioroc – a fost controlată în luna iulie, prelevându-se o probă de apă şi o probă de nisip de pe plajă aparţinând Primăriei Ghio­roc. În acelaşi timp, Serviciul de Supraveghere a prelevat încă pa­tru probe de apă în perioada iunie – 15 august. Toate probele prelevate au fost corespunzătoate atât din punct de vedere microbiologic cât şi fizico-chimic. Din a doua jumătate a lunii august, datorită condiţiilor meteo nefavo­rabile, frecventarea zonei de imbăiere a fost mult redusă. Zona naturală de îmbăiere – Balta Ghio­roc – este  neamenajată şi neautorizată sanitar, dar este mo­ni- torizată de către DSP datorită frecventării de către mulţi ce­tă­ţeni“, ne-a mai declarat dr. Laura Nicolescu.
De asemenea, au mai fost verificate cinci centre de agrement şi trei campinguri, însă medicii de la Direc­ţia de Sănătate Publică Arad nu au depistat probleme majore.

Recomandările redacției