Dozele de vaccin antitetanos au fost epuizate la Arad, iar Direcţia de Sănătate Publică a cerut Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Spitalului din Sebiş, Spitalului din Ineu şi medicilor de familie să transmită în cel mai scurt timp situaţia cu numărul necesar de doze. Vaccinul se administrează gravidelor în luna a şaptea, iar în spitale se foloseşte de obicei în secţiile de primiri urgenţe, în cazul plăgilor sau a muşcăturilor de animale.
„Vaccinul antitetanos se administrează, de obicei în urgenţă (la camera de gardă), pentru a preveni o infecţie foarte gravă cu o bacterie numită Clostridium tetanii, germene care se găseşte în pământ sub formă de spori. Boala este foarte gravă şi poartă numele de tetanos“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Tetanosul se manifestă prin contractura puternică a întregii musculaturi având urmări grave precum rupturile musculare, fracturile osoase şi, în cele mai grave cazuri, oprirea respiraţiei prin paralizia muşchilor respiratori şi moarte.
Vaccinul se recomandă mai ales în cazul plăgilor cu risc tetanigen: cele adânci, cu margini anfractuoase (neregulate), contaminate cu pământ. Dacă plaga este minoră şi curată, vaccinul se administrează dacă persoană nu a mai primit cel puţin trei doze mai înainte sau nu a primit nici o doză în ultimii zece ani. Dacă plaga este mai gravă (adică prezintă un risc tetanigen mai ridicat) atunci persoana afectată primeşte vaccin dacă nu a mai primit cel puţin trei doze mai înainte sau nu a primit nici o doză în ultimii cinci ani.

Recomandările redacției