trickiDeşi tradiţia tăiatului de porc a cam trecut, în ultima perioadă au fost confirmate mai multe focare de trichineloză, provenite de la carnea animalelor sacrificate. Chiar dacă focarele au fost depistate în judeţe învecinate Aradului, Direcţia de Sănătate Publică trage un semnal de alarmă şi atenţionează populaţia asupra pericolelor. Specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazinele specializate.
„De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele“, susţin medicii epidemiologi.
Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.
Motivele de îngrijorare sunt cu atât mai acute cu cât în timpul sărbătorilor de iarnă, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Animalelor Arad au descoperit un porc infectat. Din fericire, nimeni nu a păţit nimic deoarece carnea animalului a fost arsă în totalitate înainte de a fi consumată, iar proprietarul a fost despăgubit.
Ca o comparaţie, la nivel naţional, cu anul trecut, în primele două săptămâni ale anului 2013 au fost raportate trei focare  din judeţele Sibiu, Sălaj şi Constanţa cu un număr de 18 îmbolnăviri din 43 consumatori. În ianuarie 2013 au fost raportate opt focare de trichineloză, din judeţele Sibiu (două focare), Sălaj (două focare), Constanţa, Satu-Mare, Botoşani şi Buzău cu câte un focar. În focare raportate în ianuarie 2013 au fost 184 consumatori identificaţi, din care 125 îmbolnăviri. În anul 2014, în primele două săptămâni au fost raportate două focare din judeţul Alba cu 17 îmbolnăviri din 56 consumatori identificaţi.
Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.
Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.
Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare precum prepararea termică „în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, cârnat uscat sau afumat, şuncă.
Boala nu se transmite interuman.

Recomandările redacției