Deşi tradiţia tăiatului de porc a cam trecut, în ultima perioadă au fost confirmate mai multe focare de trichineloză, provenite de la carnea animalelor sacrificate. Chiar dacă focarele au fost depistate în judeţe învecinate Aradului, Direcţia de Sănătate Publică trage un semnal de alarmă şi atenţionează populaţia asupra pericolelor. Specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazinele specializate.
„De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele“, susţin medicii epidemiologi.
Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.
Motivele de îngrijorare sunt cu atât mai acute cu cât în timpul sărbătorilor de iarnă, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Animalelor Arad au descoperit un porc infectat. Din fericire, nimeni nu a păţit nimic deoarece carnea animalului a fost arsă în totalitate înainte de a fi consumată, iar proprietarul a fost despăgubit.
Ca o comparaţie, la nivel naţional, cu anul trecut, în primele două săptămâni ale anului 2013 au fost raportate trei focare din judeţele Sibiu, Sălaj şi Constanţa cu un număr de 18 îmbolnăviri din 43 consumatori. În ianuarie 2013 au fost raportate opt focare de trichineloză, din judeţele Sibiu (două focare), Sălaj (două focare), Constanţa, Satu-Mare, Botoşani şi Buzău cu câte un focar. În focare raportate în ianuarie 2013 au fost 184 consumatori identificaţi, din care 125 îmbolnăviri. În anul 2014, în primele două săptămâni au fost raportate două focare din judeţul Alba cu 17 îmbolnăviri din 56 consumatori identificaţi.
Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.
Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.
Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare precum prepararea termică „în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, cârnat uscat sau afumat, şuncă.
Boala nu se transmite interuman.
DSP alertează populaţia, după ce mai multe cazuri de trichineloză au fost confirmate în judeţele învecinate
Recomandările redacției
Actualitate 108
Pompierii și cei de la Ambulanță, într-un exercițiu amplu la o fabrică din Zimandu Nou
citește mai mult »
Actualitate 113
Maria, o polițistă de la imigrări, își donează periodic părul pentru femeile diagnosticate cu cancer
citește mai mult »
Actualitate 18
Peste 120 de străini introduși în Centrul de Custodie Publică Arad, în primele două luni ale acestui an
citește mai mult »
Actualitate 27
9 iunie, data limită până la care românii îşi pot face viza de flotant pentru a vota la alegerile din iunie
citește mai mult »
Actualitate 143
Bursele școlare de merit, de 450 de lei, doar pe hârtie, în realitate elevii primesc sume mult mai mici
citește mai mult »
A1 190
Casa în care o femeie a ars de vie a luat foc în urma unui scurtcircuit electric
citește mai mult »
A1 134
Pieton acroșat de mașină, în zona Romanilor
citește mai mult »
Anunțuri 12
REGIA PUBLICA LOCALĂ OCOLUL SILVIC DUMBRAVA R. A.
citește mai mult »