DSP Arad a marcat Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice

1
234

Pe 18 noiembrie 2016 se celebrează a noua Zi Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), un eveniment anual desfăşurat sub coordonarea Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), ţintind rezistenţa la antimicrobiene (RAM) – inamic al sănătăţii publice mondiale de o virulenţă ce a justificat o reuniune specială în cadrul recentei Adunări Generale ONU. Într-adevăr, necontracarată azi, prin politici ferme la nivel comunitar (medicina de familie) şi spitalicesc, tendinţa actuală RAM va atrage 10 milioane decese în 2050.
Desfăşurată sub sloganul „Cod roşu privind antibioticele: informare publică, prescriere prudenţă, igienă riguroasă în spitale!”, ZEIA 2016 are ca temă „Dezvoltarea multi-rezistenţei la bacterii – ameninţare gravă pentru siguranţa & viaţa pacienţilor”.
Scopul specific ZEIA 2016 este sporirea conştientizării specialiştilor privind amplificarea RAM în urma abuzului în prescrierea şi consumul de antibiotice.
Aşa cum se prezintă astăzi, RAM creează perspectiva sumbră a unei lumi în care viaţa pacienţilor ar putea fi pusă în pericol de infecţii, altădată banale, cu bacterii ce nu vor mai putea fi anihilate de antibioticele disponibile.
„În acelaşi timp, ZEIA 2016 foca­lizează pe informarea publicului larg în privinţa mijloacelor de apărare aflate la îndemâna sa în faţa ameninţării RAM: aprofundarea informării privind indicaţiile antibioticelor şi evitarea recurgerii necontrolate la acestea. În
Europa, dinamica RAM în intervalul 2011 – 2014  (cele mai noi date) a continuat să fie foarte îngrijorătoare, cu rezistenţa multiplă la antibiotice semnificativ crescută pentru 3 dintre cele 5 tulpini de bacterii supravegheate de ECDC“, ne declară Constantin Cătană, directorul DSP Arad.
În 2014 România se găsea printre ţările cele mai vulnerabile în privinţa RAM, cu creşteri semnificative în intervalul 2011-2014 pentru 2 tulpini bacteriene, situaţie staţionară la nivel înalt pentru o tulpină şi pe  poziţii dintre cele mai defavorabile pentru alte 2 tulpini între ţările raportoare către ECDC.
În euro-context, consumul de antibiotice în România se găsea, de asemenea, într-o situaţie critică, pe locul 29 cel mai defavorabil din 30 ţări raportoare în 2014.
(A.C.)

1 COMENTARIU

 1. Cumpar medicamente 0763901229

  Cumpar :
  Sutent
  Nexavar
  Sprycel
  Tarceva
  Tasigna
  Velcade
  Humira
  Enbrel
  Avastin
  Herceptin
  Ofer pret foarte bun.
  Cer si ofer seriozitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.