Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică atrag atenția asupra reglementărilor legate de monitorizarea calității apei potabile, reglementări valabile atât pentru consumatori, cât și pentru autorități sau industrie alimentară. DSP trece la verificări și anunță sancțiui pentru nerespectarea reglementărilor.

Monitorizarea calităţii apei potabile se asigură de către producător, distribuitor şi de autoritatea de sănătate publică judeţeană.
Producătorii şi distribuitorii de apă potabilă
trebuie să asigure conformarea la parametrii de calitate şi finanţarea monitorizării de audit, precum şi a monitorizării operaţionale a calităţii apei potabile.

Autorităţile de sănătate publică judeţene se ocupă de asigurarea, supravegherea şi controlul monitorizării calităţii apei potabile, în scopul verificării faptului că apa distribuită consumatorului se conformează la cerinţele de calitate şi nu creează riscuri pentru sănătatea publică.

Producătorii, distribuitorii sau utilizatorii de apă potabilă, prin sistem public colectiv ori individual, pentru îmbuteliere şi pentru industria alimentară, vor asigura monitorizarea curentă a apei potabile, conform unui program.

Laboratorul DSP Arad efectuează, atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice, determinarea între care bacterii coliforme, Escherichia Coli, Enterococi intestinali, amoniu, clor rezidual și altele.

DSP subliniază că, monitorizarea calității apei potabile se face doar prin laboratoare înregistrate la Ministerul Sănătății.

Conform legii, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 10.000 – neefectuarea de către producătorii și distribuitorii de apă potabilă, a monitorizării de control sau efectuarea monitorizării de control de către laboratoare neînregistrate la Ministerul Sănătăţii pentru controlul oficial al calităţii apei potabile”.

Direcția de Sănătate Publică Arad prin Serviciul de Control în Sănătate Publică va efectua controale pentru verificarea monitorizării calității apei potabile.

Recomandările redacției