În cadrul unei întâlniri pentru punerea unei Baze la Strategia Națională de sănătate, regăsim documentul strategic la nivelul UAT-urilor pe partea de sănătate, care creionează viitorul medical local pe termen lung la fel și direcțiile de finanțare, atât pe PNRR, cât și pe fondurile subsecvente europene pe sănătate.

Mai multe date concrete ne sunt oferite de către Horea Timiș, directorul DSP Arad.

„Ce servicii medicale dezvoltăm pe un UAT? Care este nevoie reală de servicii medicale a populației arondate? Care este nivelul de complexitate a serviciilor medicale pe nivel de UAT? Dezvoltăm neurochirugie în toate orașele și satele sau dezvoltăm centre de neurochirurgie regionale? Și atunci ce dezvoltăm? Dezvoltam sectii de chirurgie din 20 in 20 km sau gândim eficient și regional de a integra orice facilitate medicală nouă”, declară directorul DSP Arad.

Seria de întrebări la care s-a dat răspunsul în această întâlnire continuă.

„Cum integram serviciile medicale de stat cu cele private? Cum creștem accesul la serviciile medicale pentru populație? Cum oprim migrarea pacienților prin dezvoltarea de servicii medicale? Care sunt acestea? Ce putem ce nu putem?Sunt întrebări la care trebuie să se răspundă în cifre și indicatori. Pentru a știi ce să dezvolți local trebuie să știi care sunt directiile și nevoile”, concluzionează Timiș.

Recomandările redacției