DSP Arad: „Evitați ieșirile și activitatea fizică între orele 11-18”

0
326

Având în vedere temperaturile ridicate înregistrate în ultimele zile, DSP Arad recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 min. 

De asemenea, evitaţi ieşirile şi activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) între orele 11-18. Lichidele nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile călduţe sau la temperatura camerei, uşor îndulcite.

Alimentaţia trebuie să fie una uşoară, să conţină alimente proaspete, fără prea multe calorii. 

Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de apărare a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe: ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţe.

ITM Arad aduce, de asemenea, câteva recomandări pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de munca în condiții de temperaturi ridicate. Este obligatoriu ca angajații să fie examinați medical atât la angajare cât și periodic, avându-se în vedere posibilitatea de reducere a programului de lucru sau chiar schimbarea locului de muncă, în cazul persoanelor cu afecțiuni sau care au contraindicații de a desfășura activitate la temperaturi ridicate. Totodată, se recomandă: 

  • reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • asigurarea ventilației la locul de muncă, iar acolo unde procesul de lucru permite, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer;
  • asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri / persoană / schimb;
  • asigurarea de dușuri precum și asigurarea echipamentului individual de protecție.

Nerespectarea dispozițiilor legale în materie, constituie contravenție, amenzile aplicabile fiind cuprinse între 1500 lei și 2500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât sa fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni, conform ITM Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.