spitalPentru a reduce la maxim cheltuielile din sectorul sanitar, Ministerul Sănătăţii a cerut tuturor spitalelor din ţară să îşi reactualizeze planul de reconfigurare, ceea ce presupunea, în principal, diminuarea numărului de paturi. Într-o primă fază, s-a realizat acest lucru, însă conducerea ministerului a fost nemulţumită de modul în care DSP-urile au răspuns acestor solicitări. Conform ministerului, DSP-urile nu și-au îndeplinit misiunea de a spraveghea, îndruma, controla și aplica politica ministerului în acest domeniu atât de important. Tocmai de aceea, ministerul a impus un nou termen spitalelor de a-şi reactualiza planul de reconfigurare, cerându-le DSP-urilor să respecte cu tristeţe politica de reducere a cheltuielilor.
Cu toate acestea, Direcţia de Sănătate Publică a hotărât ca numărul de paturi din spitalele judeţului Arad să rămână acelaşi. „Am decis acest lucru ţinând cont de faptul că din anul 2010 numărul de paturi din spitalele judeţului nostru a fost redus într-una. Nu ştiu unde vom ajunge dacă vom continua în acest mod. Numărul total de paturi din judeţul Arad este de 2.352, însă aici sunt incluse şi spitalizările de zi. Dacă le excludem pe acestea, atunci numărul este de 1.976“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad deţine 1.368 de paturi, Spitalul de Psihiatrie Mocrea are 150 de paturi, Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaş – 75, Spitalul din Ineu – 110, Spitalul din Lipova – 110, Spitalul din Sebiş – 86, iar Spitalul din Dezna – 75.
Internarea devine un lux
Conform ministerului, în ce privește rata de utilizare a paturilor – peste 75% din secțiile la nivelul fiecărui județ sunt subutilizate în diferite grade (adică sunt sub 80% grad de utilizare).
La oftalmologie – rata națională de ocupare a paturilor este de 61%, pentru spitalele județene aceasta este de 58%, iar pentru cele orășenești de 33%.
Un alt indicator al faptului că spitalele nu fac ceea ce trebuie este rata de reinternări și transferuri. Astfel, la până în 30 de zile de la prima externare, 12% din cazuri (ca medie națională) sunt reinternate.
Pentru fiecare județ există între 17 și 25 de episoade de  spitalizare continuă anual la fiecare 10.000 de locuitori. Valoarea unui spital trebuie să fie dată de serviciile pe care le oferă pacienților și calitatea acetora, de capacitatea sa de a utiliza cât mai eficient resursele și de a găsi soluții manageriale.
Serviciile trebuie să fie acordate pacienților când, unde și cât timp au nevoie. Asta înseamnă eliminarea internărilor nejustificate: în internare continuă trebuie să ajungă acele cazuri care nu pot fi rezolvate la celelalte nivele de asistență – în ambulatoriul de specialitate sau în spitalizare de zi. Conducerea ministerului le cere managerilor să nu țină pacienții în spital dacă nu e nevoie, doar pentru că o zi de spitalizare în plus aduce bani în plus.

Recomandările redacției