Gripa aviară este o boală in­fecțioasă a păsărilor cauzată de mutația de tip A a virusului gripal. Direcţia de Sănătate Publică Arad atrage atenţia că toate păsările sunt predispuse la infecția cu gripă aviară, deși unele specii sunt mai rezistente la infecție decât altele. Păsările migratoare- rațele sălbatice, în mod special- sunt sursă naturală de gripă aviară, ele fiind și cele mai rezistente la infecții. Păsările de curte sunt în mod specific susceptibile la epidemii de gripă.
Transmiterea infecţiei la om se realizează prin contact direct cu păsările bolnave şi produsele patologice eliminate de acestea cât si cu cadavrele lor.
„Semnele și simptomele gripei aviare constau în frisoane, febră (39- 40oC), dureri de cap, ale globilor oculari, ale mușchilor și articulațiilor, tuse seacă chinuitoare, respirație dificilă, stare generală alterată. În cazul apariţiilor acestor semne de boa­lă, se re­comandă apelarea ­celui mai apropiat serviciu me­- dical, evitând automedicaţia“, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul DSP Arad.
Având în vedere confirmarea gripei aviare cu virus H5N8 înalt patogen la păsări salbatice și domestice în mai multe județe, Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile recomandă populației următoarele măsuri generale: spălarea cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar; evitarea contactului direct cu dejecţiile  şi cadavrele păsărilor; copiii să nu fie lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave; cumpărarea cărnii de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate; anunțarea medicului veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.
Recomandări de preparare a hranei
Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate; nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate; spălaţi–vă pe mâini înainte, între şi după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic; nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic; carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C; înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun; nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic; după manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.     (A.C.)

Recomandările redacției