Gripa aviară este o boală infecțioasă a păsărilor cauzată de mutația de tip A a virusului gripal. Direcţia de Sănătate Publică Arad atrage atenţia că toate păsările sunt predispuse la infecția cu gripă aviară, deși unele specii sunt mai rezistente la infecție decât altele. Păsările migratoare- rațele sălbatice, în mod special- sunt sursă naturală de gripă aviară, ele fiind și cele mai rezistente la infecții. Păsările de curte sunt în mod specific susceptibile la epidemii de gripă.
Transmiterea infecţiei la om se realizează prin contact direct cu păsările bolnave şi produsele patologice eliminate de acestea cât si cu cadavrele lor.
„Semnele și simptomele gripei aviare constau în frisoane, febră (39- 40oC), dureri de cap, ale globilor oculari, ale mușchilor și articulațiilor, tuse seacă chinuitoare, respirație dificilă, stare generală alterată. În cazul apariţiilor acestor semne de boală, se recomandă apelarea celui mai apropiat serviciu me- dical, evitând automedicaţia“, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul DSP Arad.
Având în vedere confirmarea gripei aviare cu virus H5N8 înalt patogen la păsări salbatice și domestice în mai multe județe, Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile recomandă populației următoarele măsuri generale: spălarea cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar; evitarea contactului direct cu dejecţiile şi cadavrele păsărilor; copiii să nu fie lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave; cumpărarea cărnii de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate; anunțarea medicului veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.
Recomandări de preparare a hranei
Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate; nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate; spălaţi–vă pe mâini înainte, între şi după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic; nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic; carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C; înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun; nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic; după manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun. (A.C.)
DSP Arad trage un semnal de alarmă în privinţa infestării populaţiei cu gripa aviară
Recomandările redacției
Actualitate 96
Pompierii și cei de la Ambulanță, într-un exercițiu amplu la o fabrică din Zimandu Nou
citește mai mult »
Actualitate 100
Maria, o polițistă de la imigrări, își donează periodic părul pentru femeile diagnosticate cu cancer
citește mai mult »
Actualitate 17
Peste 120 de străini introduși în Centrul de Custodie Publică Arad, în primele două luni ale acestui an
citește mai mult »
Actualitate 25
9 iunie, data limită până la care românii îşi pot face viza de flotant pentru a vota la alegerile din iunie
citește mai mult »
Actualitate 137
Bursele școlare de merit, de 450 de lei, doar pe hârtie, în realitate elevii primesc sume mult mai mici
citește mai mult »
A1 168
Casa în care o femeie a ars de vie a luat foc în urma unui scurtcircuit electric
citește mai mult »
A1 133
Pieton acroșat de mașină, în zona Romanilor
citește mai mult »
Anunțuri 11
REGIA PUBLICA LOCALĂ OCOLUL SILVIC DUMBRAVA R. A.
citește mai mult »