Lăsând subiectul coronavirusului de deoparte, la nivel de țară, numărul cazurilor de infecții respiratorii a fost în creștere anul acesta. Asta, în pofida faptului că iarna a fost blândă.

La nivel de Arad, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad, în județul nostru, numărul bolnavilor de infecții respiratorii a crescut semnificativ. „Conform datelor noastre, numărul cazurilor de infecții respiratorii a crescut. De aceea suntem cu ochii pe școli“, susține directorul Direcției de Sănătate Publică, Constantin Cătană.

Cât privește cazurile de gripă sezonieră, conform DSP, la Arad până în prezent au fost confirmate 6, cinci de tip A și unul de tip B.

O analiză generală pe grupe de vîrstă indică faptul că ratele de incidenţă cele mai crescute pentru infecţiile respiratorii acute se înregistrează la grupele de vîrstă 0-1 ani, 2- 4 ani şi peste 65 ani.

Se recomandă evitarea automedicaţiei şi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și anume: frison, febră – 39-40°C, dureri de cap, dureri ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, stare de slăbiciune generală, senzaţia de înţepături în nas şi gît, strănut, secreţii nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare.

Este necesară conştientizarea necesităţii de izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei. Respectarea igienei și prevenția pot limita mult riscul contactării gripei.

Recomandările redacției