Lipsă de asumare, dezinteres sau lucruri care ne depășesc în condițiile actuale?! Asta se întreabă arădenii care cunosc situația de la Spitalul Județean unde, deși pare halucinant, unui bărbat asupra căruia există suspiciuni de infectare cu coronavirus –  nu i se face testul. Potrivit familiei acestuia, Direcția de Sănătate Publică refuză să facă test, asta în ciuda insistențelor din rândul aparținătorilor, din rândul cadrelor medicale și în ciuda oamenilor care s-au panicat. Bărbatul de 77 de ani este tatăl unui medic al Spitalului Clinic Județean de Urgență, Carmen Cîrdei. Aceasta a fost plecată în Israel, împreună cu tatăl ei și un alt grup de persoane. De la revenirea din Țara Sfântă, de pe 4 martie, ambii au intrat în contact cu multe persoane, în Ineu, dar și în Arad. Iar situația ar putea fi critică la Spitalul Județean, unde cele două persoane au intrat în contact și câteva cu cadre medicale.

Pe data de 9 martie, omul a ajuns la Spitalul din orașul de domiciliu – Ineu, cu probleme respiratorii şi febră. Mai apoi, bărbatul a fost transportat la Spitalul Județean Arad și aici începe „calvarul”.  „Tatăl meu nu a fost testat și, din informațiile pe care le am, nici nu va fi testat pentru coronavirus, deși am cerut asta! Asta pentru că, teoretic, nu intră în criteriile epidemiologice, potrivit cărora, se specifică că ești testat doar dacă ai luat contact cu o persoană diagnosticată pozitiv pentru COVID-19 sau dacă vii din «zona roșie», din Italia. Noi ne-am întors din Israel, țară ce nu a fost inclusă în zona roșie, deși existau cazuri.

Tatăl meu a stat internat la Spitalul din Ineu cu simptome de probleme respiratorii. L-am adus la Spitalul Județean Arad și, specific, am cerut testarea pentru el și nu m-am dat nici eu înlături de la testare. Dimpotrivă, atât personalul medical de la Ineu, cât și colegii mei de la Spitalul Județean am căzut de acord că este nevoie de testare. Am cerut Direcției de Sănătate Publică să îl testeze ca să știm, ca să fie eliminată orice teamă că poate fi infectat. Sau să lămurim oricum situația. Ni se spune că nu se poate. Am cerut o derogare de la aceste proceduri, dar tot nimic”, susține medicul Carmen Cîrdei.

Presiuni și acuze

Aceasta mai susține că tot personalul medical este într-o situație critică. Mai mult, familia doctoriței Cîrdei a fost ținta acuzelor din partea ineuanilor și nu numai. „Atât eu, cât și medicii suntem într-o situație delicată. Eu am fost expusă unei presiuni greu de imaginat, presiune psihică. Mă lovesc de acuze, de ură din partea comunității din Ineu și nu numai. Mi se spune că noi am adus virusul din Israel, ori știm că e posibil să existe cazuri aici din alte părți. Personalul medical din Spitalul Ineu are parte de presiuni, de acuze din  partea locuitorilor. Este o situație foarte dificilă. Am primit acuze grele…Dar nu mă simt cu nimic vinovată față de comunitate, întrucât am cerut să se ia măsuri. În plus, și spitalul și administrația Ineu au cerut testare“, adaugă medicul arădean. 

Declarațiile lui Carmen Cîrdei sunt halucinante. Se refuză testul deși acesta ar putea stopa panica, în rândul tuturor. „Mi s-a spus că este caz penal să se facă testarea așa… fără îndeplinirea criteriilor. Ori, cred că dacă i s-ar fi făcut testul s-ar încuraja și testarea altora. Da, probabil sunt în joc cariere…În prezent, tatăl meu este la secția de Infecțioase a Spitalului Județean, neizolat, dar sub un tratament foarte bun. Se respectă protocolul și nu l-am vizitat, dar mi s-a spus că se simte mai bine. Mă rog la Dumnezeu să răspundă la tratament, mă rog să nu fie coronavirus. Am sunat la spital și mi s-a spus că starea lui este mai bună în prezent. Sper să nu existe o decompensare.

Am înțeles că într-un alt județ din țară s-a făcut o derogare, într-o situație asemănătoare. Din ce informații am primit…mi s-a spus că s-a înștiințat Ministerul Sănătății, dar am rezerve dacă este adevărat…Nu cred că nu se poate face ceva. Sunt dispusă să plătesc pe laborator privat ca să se lămurească lucrurile, însă, desigur, nu se poate decât cu avizul DSP”, a încheiat medicul Carmen Cîrdei, conștient că-și va trezi antipatii în sistem, însă dragostea de fiică e mai puternică decât orice gest de autoconservare. 

Oamenii cu care bărbatul a intrat în contact în special la Ineu își fac probleme pentru sănătatea lor și vor, la rândul lor, ca situația să se lămurească. Iar „bulgărele” se rostogolește și la Spitalul Clinic Județean  Arad. Aici, câteva cadre medicale s-au autoizolat, după ce au intrat în contact cu colega lor, medicul radiolog Cîrdei. Într-un final, și acesta a întrerupt activitatea și s-a autoizolat.

Redacția Glasul Aradului a încercat să ia legătura cu conducerea Direcției de Sănătate Publică, pentru un punct de vedere oficial în acest caz, însă nu ni s-a răspuns la telefon. De altfel, toată săptămâna trecută am încercat să-l contactăm pe directorul Constantin Cătană și pentru alte informații, însă nu a fost posibil să dăm de el la telefon. Vă reamintim că în București un bărbat întors din Israel a fost diagnosticat cu coronavirus și a infectat alte persoane inclusiv la un spital din Capitală.  

Recomandările redacției