lapteTevatura stârnită de laptele conta­minat cu aflatoxină pare să se fi domolit. Cu toate că au fost depistate cazurile cu pricina şi au fost luate măsuri, autorităţile sunt cu ochii pe lapte.
Conducerea Direcţiei Sanitare Vete­rinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad a prezentat ieri, în şedinţa Colegiului Prectural situaţia din judeţul nostrum şi măsurile intreprinse de autorităţi.
În perioada 7-12 martie 2013, autorităţile au prelevat probe de la 52 de exploataţii de vaci care livrează laptele direct la unitati de procesare şi de la unităţi de procesare. S-au luat probe de la centre de colectare a laptelui şi dozatoare automate. Costurile cu analizele au fost suportate de agenţi economici şi proprietari de exploataţii. „Probele au fost trimise la DSV Alba, iar prin notificarea acestora au rezultat un numar de şapte probe neconforme la parametrul Aflatoxina M1, din exploatatii de animale producatoare de lapte materie prima si o proba neconformă la parametrul Aflatoxina M1, dintr-o unitate de procesare lapte. Imediat s-au dispus măsuri de scoaterea din hrana animalelor a furajelor susceptibile de a fi contaminate și administrarea de substante blocante a toxinei, în cele şapte exploatatii“, a susţinut Viorel Agud, directorul DSVSA Arad.
Din cele şase exploataţii şi o unitate de procesare, o exploataţie a ieşit din su­praveghere, în urma analizelor. Inspectorii sanitari veterinari din cadrul DSVSA Arad s-au deplasat la exploataţiile de vaci, unde au luat măsura de a sista livrarea laptelui către unităţi de procesare, până la obţinerea rezultatelor analizelor.

Recomandările redacției