DSVSA anunţă proprietarii de câini că trebuie să-şi microcipeze animalele

2
506

agudReprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad (DSVSA) susţin că printr-un ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA), de la 1 ianuarie este interzisă deţinerea de câini neidentificaţi şi neînregistraţi. „Începând cu data de 15 martie 2014, toţi proprietarii de câini  au obligaţia de a-şi identifica  prin microcipare şi înregistra animalele pe care le deţin. Câinii cu stăpân  circulă pe teritoriul României numai identificaţi prin microcipare, înregistraţi şi însoţiţi de carnete de sănătate. Începând cu data de 15 martie 2014, expunerea şi/sau comercializarea câinilor în petshopuri, canise şi expoziţii se efectuează doar dacă sunt identificaţi prin microcipare, înregistraţi în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS) şi însoţiţi de carnetul de sănătate. După data de 31 decembrie 2014 este interzisă deţi­nerea de câini neidentificaţi şi neînregistraţi. Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi aflaţi în spaţiile publice sunt consideraţi câini fără stăpân şi sunt trataţi conform prevederilor legislaţiei specifice în vigoare”, susţine Viorel Agud, directorul DSVSA.
Medicii veterinari de liberă practică fac înregistrările
Acesta mai spune că  identificarea câinilor cu stăpân prin implantarea unui microcip şi înregistrarea datelor în RECS, se face numai de către medicii veterinari de liberă practică din unităţile medicale veterinare de asistenţă, înregistrate în Registrul Unic al Cabinetelor Medicale Veterinare cu sau fără personalitate juridică, registru deţinut de către Colegiul Medicilor Veterinari din România, medici veterinari care sunt înregistraţi ca identificatori şi operatori ai RECS. De asemenea, câinii cu stăpân se identifică exclusiv prin implantarea unui microcip de către medicii veterinarI de liberă practică, înregistraţi ca identificatori şi operatori ai RECS. „Proprietarii au obligaţia de a pre­zenta câinii pe care-i deţin, unităţilor medical-veterinare şi de a-i solicita medicului veterinar de liberă practică identificator/ uti­lizator al RECS, identificarea câinilor, prin implantarea unui microcip aprobat, efectuarea acţiunilor sa­nitar-veterinare obligatorii conform prevederilor legale, înregistrarea în RECS, eliberarea carnetului de sănătate şi a paşaportului, după caz. În acest sens, proprietarii câinilor au obligaţia să prezinte medicilor veterinari, animalele, documentele şi informaţiile de identificare necesare atât pentru câine, cât şi pentru proprietar. Pentru fiecare câine identificat şi înregistrat, medicul veterinar eliberează proprieta­rului, un carnet de sănătate cu serie şi număr unic, iar pentru câinii care părăsesc teritoriul României se eliberează un paşaport, la solicitarea proprietarului, suplimentar faţă de carnetul de sănătate. Carneţele de sănătate şi paşapoartele se completează şi se eliberează exclusiv de către unităţile medicale veterinare de asistenţă”, a continuat Agud. Mai trebuie spus că proprie­tarii câinilor au obligaţia să prezinte animalele pentru a fi identificate prin microcipare şi înregistrate în RECS, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea acestora în spaţii publice; proprietarii ai căror câini au vârsta mai mare de 90 de zile (câinii adulţi), au obligaţia de a identifica şi înregistra animalele în RECS, înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea acestora în spaţii publice şi cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei. „Proprietarii de câini au obligaţia să prezinte câinii pentru efectuarea vacci­nării antirabice şi a deparazitării periodice. În România, vaccinarea contra rabiei a câinilor în vârstă de peste trei luni, este obligatore, iar medicii veterinari au obligaţia să vaccineze contra rabiei doar câinii care sunt identificaţi prin microcipare. Proprietarii au obligaţia de a notifica unităţilor medical veterinare, în termen de şapte zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, moartea şi să solicite utilizatorilor RECS să înregistreze în acesta schimbarea datelor proprietarului şi noua adresă”, a ţinut să precizeze Agud.
Tarifele sunt stabilite de medici
Dacă câinii ajung în spaţii publice, proprietarii au obligaţia de a deţine asupra lor, carnetul de sănătate al animalelor care atestă efectuarea acţiunilor sanitare veterinare precum şi identificarea şi înregistrarea în RECS. La găsirea unui câine pierdut, persoanele care l-au găsit au obligaţia de a anunţa serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân înfiinţat la nivelul unităţii administrativ teritoriale pe a cărei rază a fost găsit câinele. În aceeaşi ordine de idei, administratorii adăposturilor publice au obligaţia de a dota, instrui şi verifică personalul de specialitate privind procedura de verificare a identităţii câinilor capturaţi în spaţiu public.
„Câinii adoptaţi/revendincaţi se identifică şi se înregistrează în RECS în conformitate cu pre­vederile prezentelor norme. Persoanele care adoptă câini din adăposturi sunt obligate să adopte doar animalele identificate şi înregistrare în RECS, cu acţiunile sanitare veterinare efectuate conform prevederilor legale. Proprietarii câinilor au obligaţia să achite medicului ve­terinar de liberă practică identificator şi utilizator al RECS, contravaloarea costurilor legate de identificarea prin microcipare, eliberarea carnetului de sănătate/paşaport şi înregistrarea în RECS. Fiecare unitate medical veterinară de asistenţă are obligaţia să îşi stabilească ta­rifele ce le aplică pentru servicii­le ce le prestează, aceste tarife trebuie afişate la fiecare punct de lucru şi aduse la cunoştiinţa fiecărui proprietar de câini, înaintea efectuării operaţiunilor de identificare prin microcipare şi înregistrare a câinilor”, a în­cheiat Agud.

2 COMENTARII

 1. In vederea reducerii abandonului metodele sterilizare
  inregistrare microcipare caini cu stapan sunt metode esentiale

  Nu poti sanctiona pentru abandon daca nu stii cine este
  proprietarul cainelui

  Toate DSVSA-urile trebuie implementeze Ordinul
  ANSVSA

 2. In vederea reducerii abandonului inregistrarea si microciparea cainilor cu stapan sunt metode esentiale
  Nu poti sanctiona pentru abandon daca nu stii cine este proprietarul cainelui
  Toate DSVSA-urile trebuie implementeze Ordinul ANSVSA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.