DSVSA aruncă… porcul în cârca primăriilor

0
441

Ca urmare a unor informații eronate apărute în spațiul public, pentru corecta informare a cetățenilor, D.S.V.S.A. Arad face următoarele precizări legate de combaterea pestei porcine africane: responsabilitatea, în cazul neutralizării alternative a teritoriului, prin identificarea și punerea la dispoziție a terenurilor pentru incinerare/îngropare, revine consiliilor locale și primăriilor (județene, municipale și orășenești). Consiliile locale și primăriile sunt parteneri operaționali în răspunsul la focarele de boală, ca unități locale de sprijin. Ele joacă un rol cheie în întărirea și implementarea strategiilor de control al bolii și sunt implicate în accesul rapid la resursele locale.

Această responsabilitate este prevăzută, clar, atât în Planul de Contingență al României pentru pesta porcină africană, cât și în Manualul Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană. Numărul focarelor de pestă porcină africană înregistrează o creștere accentuată la nivel global, nu numai în România. Studiile științifice realizate de către specialiștii în domeniu indică sezonalitatea și populația de mistreți numeroasă, care reprezintă vectorul principal de răspândire a virusului, ca fiind factori determinanți pentru creșterea numărului de focare de pestă porcină africană.

Condițiile climatice din această perioadă, în România, sunt extrem de favorabile (temperatură și umiditate) pentru înmulțirea și răspândirea virusului, ne declară Viorel Agud, directorul Direcției Sanitar Veterinare Arad.

Omul este unul din vectorii principali de transmitere a acestei boli, la fel și animalele și păsările necrofage, fapt ce explică apariția bolii în diferite localități din județ.

Agud susține că măsurile intreprinse de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și celelalte instituții implicate, sunt prompte, în conformitate cu prevederile legislației în domeniu, europeană și cea națională.

Fermele și crescătorii de porci, operatorii din industria cărnii, asociațiile de vânători, medicii veterinari de liberă practică au avut și informațiile necesare și instrucțiunile de combatere a pestei porcine africane la timp, așa încât, deciziile pe care le-au luat în privința măsurilor de sacrificare, prevenire și combatere a răspândirii virusului, au fost în deplină cunoștință de cauză.

În plus față de organizarea acestor instructaje, ANSVSA a derulat o intensă campanie de informare publică referitoare la efectele și combaterea răspândirii acestui virus prin anunțuri, communicate și informări de presă, precum și prin postarea mai multor materiale de informare publică în sediile DSVSA județene, primării, aeroporturi, porturi maritime, piețe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.