agudȘi în 2014, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au avut parte de un an plin. Potrivit celor declarate de Viorel Agud, directorul instituției, de la începutul anului până în prezent au fost aplicate 163 de sanc­țiuni contravenționale, dintre care 92 de avertismente și 71 de amenzi. „Valoarea totală a amenzilor aplicate de inspectori se ridică la 110.810 lei”, a declarat Agud.
Alertă din cauza gripei aviare
În ultima parte a anului, depistarea unor noi focare de gripă aviară în Germania, Olanda şi Marea Britanie a fost de natură să alerteze autorităţile sanitare-veterinare şi Poliţia din România. În condiţiile în care Aradul este judeţ de frontieră, iar Vama Nădlac reprezintă unul dintre cele mai importante puncte de intrare în ţară dinspre zona Uniunii Europene, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), în colaborare cu Poliţia a demarat o acţiune menită să depisteze eventualele importuri cu probleme. „Ca urmare a evoluţiei a unor focare de influenţă aviară în Germania, Olanda şi Regatul Unit al Marii Britanii, ANSVSA a dispus, în scop preventiv, intensificarea la nivel naţional a monitorizării stării de sănătate a efectivelor de păsări şi a controalelor privind aplicarea cerinţelor de biosecuritate în fermele de păsări. ANSVSA aplică această conduită preventivă de fiecare dată când este informată de către Comisia Europeană, prin sistemul de alertă pentru bolile animalelor, confirmarea unor noi focare de boală. Conform notei de serviciu, transmisă structurilor teritoriale, se vor desfăşura următoarele acţiuni: organizarea de întâlniri şi instruiri pentru informarea şi conştientizarea fermierilor, a medicilor veterinari de liberă practică, a vânătorilor şi paznicilor  fondurilor de vânătoare etc, asupra semnelor clinice ale influenţei aviare şi ale bolii de Newcastle şi despre necesitatea notificării, în regim de urgenţă, către DSVSA județeană, a oricăror suspiciuni de boală; se va solicita sectorului avicol să intensifice măsurile de profilaxie  nespecifică şi să întărească măsurile de biosecuritate în fermele de păsari, pentru a putea preîntampina orice evenimente de ordin epidemiologic nedorite; efectuarea de controale privind respectarea cerinţelor de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări”, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare.
Zeci de transporturi din zonele afectate
Alte măsuri care urmează să fie luate vizează obligativitatea informării direcţiilor judeţene cu privire la apariţia oricăror suspiciuni, intensificarea activităţilor de monitorizare a stării de sănătate a păsărilor, luarea unor măsuri pentru limitarea circulaţiei păsărilor de curte în perimetrele exploataţiilor, informarea fermierii asupra condiţiilor de circulaţie a păsărilor din exploatiile co­merciale. „DSVSA judeţene care au în raza de competenţă graniţă cu state terţe vor încheia protocoale de colaborare la nivel local cu inspectoratele judeţene ale poliţiei de frontieră, pentru ca acestea să le notifice orice caz de găsire a păsărilor bolnave sau cadavre de păsări în zona de patrulare”, mai susţin reprezentanţii ANSVSA. În ceea ce priveşte importurile din zonele afectate de gripa aviară, trebuie spus că, de la începutul anului până la declanșarea alertei, din Germania au intrat în ţară 58 de transporturi, 38 transporturi folosite pentru a importa 1.951.813 găini şi 20 transporturi pentru a importa 207.310 pui de curcă; din Olanda s-a făcut un singur transport, cu această ocazie fiind importate 120.060 găini, iar din Anglia tot un transport, de 7.904 găini.
Trei amenzi de câte 720 de lei
De la declanşarea alertei, inspectorii DSVSA Arad au demarat o acţiune de control la supermarketuri şi magazinele care comercia­lizează carne de pui, pentru a se vedea provenienţa importurilor. „Din datele pe care le avem, în judeţ nu au fost făcute importuri din Marea Britanie, Germania şi Olanda”, a declarat Viorel Agud, directorul DSVSA Arad. Aces­ta a ţinut să precizeze că în colaborare cu Poliţia sunt făcute filtre în apropiere de Turnu, Nădlac şi Vărşand, pentru a se verifica transporturile de carne. „Astfel, au fost des­- coperite cazuri în care transpor­tatorii nu aveau vizate pe anul în curs autorizaţiile de transport, fiind aplicate amenzi conform prevederilor legale”, a mai spus Agud. În încheiere, acesta a ținut să precizeze că de la declan­șarea controalelor pentru prevenirea gripei aviare au fost aplicate trei avertismente și trei amenzi contravenționale de câte 720 de lei.

Recomandările redacției