agud

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) se pregătesc să-şi intensifice activitatea, în condiţiile în care au mai rămas mai puţin de două săptămâni până la Paşte. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare se vor face verificări suplimentare cu privire la modul în care se produce, depozitează, transportă şi valorifică carnea de miel, ouăle şi alte produse sau alimente de origine animală şi non animală. „Medicii veterinari din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi circumscripţiilor sanitare veterinare zonale, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimetaţie publică şi vor sancţionata orice încălcare a prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Între 30 martie şi 12 aprilie, la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi la circumscripţiile sanitare veterinare zonale va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare”, susţine Viorel Agud, directorul executiv al DSVSA.

Locuri de sacrificare amenajate temporar

Acesta mai susţine că SC TOP SA şi primăriile din judeţ pot să solicite direcţiei amenajarea temporară a unor spaţii unde să poată fi asigurate condiţiile de igienă în vederea tăierii şi prelucrării primare (jupuire şi eviscerare parţială)  a mieilor şi iezilor. „Locurile de sacrificare amenajate temporar vor fi  autorizate să funcţioneze numai pe perioada Sărbătorilor Pascale, cu respectarea condiţiilor sanitare veterinare privind  cazarea animalelor, aprovizionarea cu apă cald şi rece, facilităţi de colectare şi depozitare a deşeurilor şi a materialului cu risc specific în vederea transmiterii la neutralizare. Se vor organiza controale în scopul verificării respectării legislaţiei sanitar veterinare cu privire la bunăstarea animalelor în timpul transportului şi a sacrificării; producătorilor care sacrifica miei; modului cum se face marcarea, depozitarea şi comercializarea cărnii de miel către consumatorul final; producătorilor şi comercianţilor de ouă precum şi verificarea condiţiilor de ambalare şi depozitare a acestora; producătorilor care comercializează produse lactate şi modului în care se face restricţionarea accesului în spaţiile de comercializare pentru cei care  nu deţin documentul de înregistrare sanitara veterinară, certificat de producător şi carnet de sănătate pentru animale”, mai susţine Agud.

De menţionat că medicii veterinari oficiali vor urmări ca subprodusele şi  materialul care rezultă în urma sacrificării să fie ajungă incinerare, acest lucru intrând în responsabilitatea Primăriei şi administratorului punctului de sacrificare.

Recomandările redacției