DSVSA : „Virusul nu se transmite prin intermediul alimentelor“

0
277

          Pentru a veni în sprijinul consumatorilor și al operatorilor din domeniul alimentar în privința COVID 19, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad face câteva precizări. „Datele științifice existente la acest moment precum și experiența anterioară, ne arată că acest virus nu se transmite prin intermediul alimentelor. Acest virus are nevoie de o gazdă pentru a crește și nu se poate dezvolta pe alimente sau în interiorul acestora. În mod obișnuit virusul este transmis prin contact direct cu lichidele corporale ale unei persoane infectate (tuse ,strănut) sau indirect cu suprafețele pe care o persoană infectată a tușit sau a strănutat“,afirmă dr. Viorel Agud, director executiv la DSVSA Arad.   Informațiile actuale sugerează că virusul poate supraviețui câteva ore pe suprafețe, dezinfectanții simpli de uz casnic, fiind eficienți în vederea eliminării acestuia. „În cazul în care personalul lucrător din sectorul alimentar respectă cu strictețe bunele practici de igienă personală nu există posibilitatea ca acesta să contamineze produsele alimentare sau spațiile din cadrul unității“, mai adaugă dr. Agud. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă menținerea unor criterii de igienă generală standard care includ: spălarea și igienizarea adecvată și frecventă a mâinilor; practici de producție a alimentelor sigure; evitarea contactului cu orice persoană care prezintă simptome de boală respiratorie (tuse, strănut). În privința proprietarilor/managerilor din unitățile alimentare, ca urmare  a comunicatelor oficiale din partea Guvernului României, este obligatoriu ca angajații acestora să nu aibă simptome de infecție cu COVID 19. Proprietarii magazinelor din sectorul alimentar trebuie să se asigure că personalul este informat cu privire la situația COVID 19.  Cu toate acestea, operatorii din domeniul alimentar trebuie să ia în considerare responsabilitățile specifice în temeiul legislației alimentare și să mențină în permanență practici de igienă adecvate. „Astfel trebuie să aibă în vedere că personalul raportează orice simptom de boală înainte sau în timpul lucrului, că acesta nu este bolnav și este apt de muncă și să intensifice triajul epidemiologic al personalului înainte de intrarea în spațiile de muncă“, conchide dr. Viorel Agud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.