lansareArădenii s-au adunat în număr mare, vineri seara, pentru a asista la o nouă dublă lansare de carte, găzduită de una dintre librăriile din oraş. Este vorba de volumele de versuri „poeme pentru fluturi bolnavi” de Lia Faur şi „Nu există cuvinte magice” al tânărului scriitor Andrei Mocuţa.

Prezentatori ai cărţilor şi ai autorilor au fost, de această dată, nimeni alţii decât Anca Giura şi Vasile Dan,  publicul bucurându-se şi de prezenţa actorilor Dorina Darie Peter şi Ioan Peter Pit, care au recitat versuri din noile apariţii editoriale.

„Într-adevăr nu există cuvinte magice”, a spus Anca Giura, referindu-se la titlul ales de Andrei Mocuţa, şi adăugând că poeţii, prin propria lor sensibilitate, sunt cei care transformă, de fapt, prozaicul în metaforă. Acest titlu este unul polemic, potrivit lui Vasile Dan, „la un anumit fel de poezie”, o poezie în care lirismul este banal prin faptul că este explicit, clişeele tipice fiind eliminate de acest poet debutant (pentru că până acum a scris doar proză) care a fost „adevărata surpriză a serii”.

Lia Faur, o autoare care a mai scris versuri, a fost elogiată de ambii critici pentru curajul ei, Vasile Dan subliniind şi că, în literatura universală, bărbatul a fost, mai mereu, cel care scria despre şi pentru femeie. Iată, la Lia Faur rolurile se inversează, aceasta îşi asumă, prin eul liric, ipostaza de femeie îndrăgostită care îl pune sub lupă pe bărbat, poezia ei fiind un fel de variantă post-modernă a „Cântării Cântărilor”. Lia Faur transpune însă eul liric, nu numai în ipostaza femeii îndrăgostite, ci şi în cea a „femeii care trece prin timp”, în cuvintele Ancăi Giura, o ipostază poate şi mai curajoasă.

Ambii autori, legaţi prin „simplitatea expresiei” (Anca Giura) au recitat, în final, versuri, seara fiind încheiată cu tradiţionala sesiune de autografe.

(G.S.)

Recomandările redacției