O frumoasă și deosebită sărbătoare s-a derulat duminică în comuna Cărand. A fost lume multă și un program bun. Localnicii comunei au apreciat organizarea acestei sărbători, considerând că este ceva deosebit să poți vedea un program folcloric reușit, cu artiști buni, la tine în comună, adică la tine acasă.
Primarul comunei, Gligor Costuț aprecia: „comuna aceasta a fost mereu vitregită de activități culturale și de aceea ne-am gândit că ar fi bine să organizăm o astfel de manifestare și s-a dovedit o inițiativă pe placul oamenilor“.
În plus, cu această ocazie s-a derulat un moment important și definitoriu pentru comunitate: a fost lansată o lucrare ce se poate spune că va defini statutul comunei, este vorba de Monografia comunei Cărand.
Sărbătoarea câmpenească a început, după tradiție, cu un Te Deum, slujbă oficiată de un sobor de preoți în fața Bisericii Ortodoxe din Cărand.
Primarul a urat mai apoi bun venit tuturor celor prezenți, după care a făcut o trecere în revistă a punctelor din programul ce urma.
Oaspeți de seamă la
sărbătoarea Cărandului
Întreaga asistență s-a îndreptat apoi spre scena din centrul comunei.
Aici, primarul a adresat salutul său celor prezenți și a declarat deschisă sărbătoarea, îndemnând pe toți să… „lăsați grijile zilnice pentru câteva ore și să ne bucurăm împreună de artiștii ce vor evolua pe scenă“.
Înainte de începerea programului, primul edil a ținut șă-i prezinte pe oaspeții veniți la săr­­bătoare. Așa că i-a invitat pe scenă pe: directorul Centrului Cultural Județean Arad, istoricul Doru Sinaci – care a contribuit,  împreu­nă cu profesoara Rodica Colta, la scrierea și editarea volumului intitulat Monografia comunei Cărand; președintele Consiliului Județean Arad – Iustin Cionca, deputatul Eusebiu Pistru; primari și viceprimari din comunele vecine: Cornel Popa – primarul comunei Hășmaș, Nicolae Valea – primarul comunei Archiș, Marinel Urs – primarul comunei Ignești, însoțit de viceprimarul Ioan Gruia, primărița comunei Gurahonț – profesoara Lenuța Moțica, cu viceprimarul Daniel Blaj și viceprimarul Nicușor Vesa de la Brazii.
Despre… Monografia
comunei Cărand
Deoarece autorii monografiei erau prezenți, manifestarea a debutat cu prezentarea acesteia făcută chiar de către aceștia.
Astfel, istoricul Doru Sinaci a făcut câteva scurte referiri la această lucrare importantă, din care spicuim: „Monografia este o lucrare ce descrie istoria comunei dumneavoastră – și nu numai. Aici sunt trecute și alte aspecte ce fac parte din viața unei comunități, precum locul unde aceasta este amplasată. Lucrarea ar fi bine să fie în fiecare familie – alături de Biblie, pentru că e important să știm exact de unde ne tragem, să știm istoria comunității în care ne-am născut noi și ai noștri“.
Profesoara Rodica Colta a subliniat de asemnea câteva aspecte. „A fost foarte multă muncă de teren. Astfel, când am fost în documentare ne-am dat seama că oamenii nu prea știau despre ce este vorba, și nici multe despre spațiul lor și istoria lui. Acum, când vor vedea ce e scris în monografie le va părea bine și vor fi interesați să afle cum a fost viața înaintașilor lor, cum s-a trăit atunci și să facă o comparație cu ceea ce este în ziua de astăzi, în toate domeniile“ a precizat aceasta, printre altele.
Președintele Iustin Cionca a adresat salutul său celor prezenți după care a făcut câteva aprecieri din care spicuim câteva idei. „Mă bucur să văd că atâta lume este interesat de o manifestare culturală organizată în comună; nu cred să mai fi văzut atâta lume adunată pentru o manifestare aici. Asta mă face să cred că la Cărand lucrurile au început să se schimbe, să meargă pe un făgaș normal“.
Deputatul Eusebiu Pistru a subliniat, de asemenea, aspectul că la Cărand se vede o schimbare în bine, subliniind că „este un motiv de bucurie să văd că se fac lucruri deosebite, de ceea ce face domnul primar în comună“.
Program, apreciat de spectatori
După cuvintele spuse de oaspeți li s-a dat cuvântul artiștilor.
Au urcat pe scenă cântăreți și ansambluri de renume care „au descrețit frunțile oamenilor“ după cum observa primarul comunei.
Astfel, au evoluat soliștii Paula Pașca, Viorel Leric, Simona Boncuț, Ștefan Mureșan, Cosmina Brădean și mulți alții care au cântat până la terminarea programului. Au mai evoluat Ansamblul Druscelele din Bârsa, Călușarii din Aldești – artiști care peste tot pe unde merg lasă publicului o impresie deosebită. Programul s-a terminat undeva pe la miezul nopții.
Musafirii au fost conduși în Sala Mare a Căminului Cultural și omeniți cum se cuvine, cu o țuică bună de Cărand, răcoritoare și o gustare pe măsură.

Recomandările redacției