S-a decis creșterea capacității paturilor și a personalului la maxim în Arad. Deprecierea e mult mai rapidă decât în celelalte valuri prin care am trecut. Majoritatea celor infectați vin cu tulpina Delta, care se dezvoltă cu mult mai rapid și este mai periculoasă. La moment, în județ avem toate formele bolii, începând de la ușoare până la medii și grave.

Toate astea din cauza infecțiilor cu virusul Covid-19, care au crescut brusc în județul nostru. Astfel, în doar câteva zile, numărul celor depistați pozitiv s-a dublat. Doar astăzi, s-au înregistrat 126 de cazuri noi, deși câteva zile în urmă erau 53. La moment, sunt 38 de copii infectați, 10 profesori pozitivi, iar 21 de clase sunt suspendate. 

„Vrem să fim independenți de alte județe. Avem un plan pentru următoarele două săptămâni, care îl vom prezenta Ministerului Sănătății luni. Cel puțin pentru următoarele două săptămâni, vom putea face față.”, a declarat Horea Timiș.

Astăzi, într-o conferință de presă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, unde a fost prezent Horea Timiș, directorul executiv al DSP Arad, dar și Florina Ionescu, managerul Spitalului Județean, am fost informați despre situația privind infectarea cu virusul Covid-19 la nivelul județului Arad.

„Cazurile au crescut foarte mult în ultima vreme, suntem pe o bandă ascendentă”, a spus Horea Timiș.

„Toate aceste cazuri noi au pus o mare presiune pe personalul medical. UPU e plin, în ATI paturile sunt pline, iar ambulanțele și-au dublat echipajul pentru a face față cererilor”, conform directorului DSP Arad.

Mai mult, conform directorului DSP Arad, se crește capacitatea la maxim. Începând de luni, spitalul din Ineu va fi operaționalizat cu încă 20 de paturi pentru cei cu o formă ușoară a bolii, în prezent fiind doar 10 paturi de acest fel, iar pentru cei cu forme grave doar cinci.

De asemenea, s-a suplimentat și personalul de la DSP Arad, unde a fost nevoie de asistenți medicali și de medici pentru a face față valului patru.

SCJU Arad și DSP Arad au luat alegerea de a operaționaliza 37 de paturi pentru adulți în secția de Medicină Internă II, transformată joi în secție Covid-19.

Din această seară sau cel târziu mâine vor fi operaționalizate încă 15 paturi în al doilea ATI, care devine din nou secție Covid-19. Suntem pregătiți să facem față, păstrăm circuite în toate unitățile din județ, pentru pacienții care vin cu alte patalogii. Operațiile și celelalte secții funcționează în continuare pentru pacienții non-covid. De aia, se aduc paturi suplimentare pentru cei cu Covid.”, ne-a comunicat Florina Ionescu.

Până la ora 12:00, 104 pacienți au fost confirmați cu virusul SARS CoV-2, dintre care șase copii internați la SCJU Arad, iar 12 adulți internați în Compartimentul de Terapie Intensivă. Dintre cei 104, doar 8 erau vaccinați și nu au dezvoltat forme grave.
„Subliniem importanța vaccinării. Cei 8 pacienți vaccinați și depistați astăzi pozitivi nu dezvoltă forme grave. Nevaccinarea ține de educație. Vaccinarea este singura soluție pentru cei care înțeleg. Ducem o muncă și o logistică enormă la nivelul unităților medicale.”, a adăugat Horea Timiș.
 
Cei doi reprezentanți ne-au mai spus că, față de aceeași perioadă a anului trecut, acum, sunt cu mult mai experimentați, la fel cum e și personalul medical arădean. Unicul impediment, la care nu ar vrea să se ajungă și care ar destabiliza situația în județ este creșterea cazurilor la zi la 300 sau 400 în doar câteva zile.
 
 

Recomandările redacției