Etapa a doua a play-out-ului Superligii programează la Arad duelul dintre UTA și Universitatea Cluj, două dintre cluburile de mare tradiție ale României și în același timp două dintre cele mai iubite echipe din Ardeal. Chiar dacă rivalitatea acerbă dintre cele două galerii relevă cu precădere antagonismele (mai mult sau mai puțin artificiale) dintre cele două tabere, care fac din acest meci unul cu grad înalt de risc așa cum îl caracterizează reprezentanții forțelor de ordine, UTA și U sunt exponentele unei mentalități și a unei aure de noblețe cu rădăcini în fotbalul romantic, de care soccerul românesc are mare nevoie în aceste vremuri caracterizate de „bube, mucigaiuri și noroi“, ca să-l cităm pe marele scriitor Tudor Arghezi.

Din păcate este foarte posibil ca prima scenă românească să piardă una sau poate chiar ambele cluburi pentru ediția de anul viitor, asta pentru că în acest sezon și textiliștii arădeni și studenții clujeni se bat pentru evitarea retrogradării. Poate paradoxal, deși este echipa nou promovată, Universitatea e ceva mai liniștită, startul acestei etape găsind-o pe poziția a treia în play-off, cu 20 de puncte. O înfrângere însă o poate arunca până pe locul 5, la două poziții doar de primul loc care duce la baraj. În schimb la UTA situația este dramatică. Aflată pe locul 8 în ierarhia codașelor, cu doar 14 puncte, Bătrâna Doamnă e în situația în care fiecare meci și fiecare punct au o importanță capitală.

Chiar dacă relevanța formei sportive este diminuată de întreruperea campionatului în aceste ultime două săptămâni, lucru care a dus la o resetare a momentum-ului fiecărei echipe, să punctăm că din acest punct de vedere oaspeții par clar avantajați. UTA are o singură victorie în ultimele 5 partide, rătăcită printre 4 înfrângeri. Sigur, vorbim de o victorie împotriva FCSB-ului însă replica Șepcilor Roșii este una pe măsură deoarece echipa antrenată de Ovidiu Sabău a învins la rândul ei o echipă grea a campionatului, chiar pe liderul Farul Constanța. N-a fost singura, isprava fiind completată de un 2-0 acasă cu FC Botoșani, o victorie cu 1-0 la Sibiu și din nou un succes cu 2-0 pe teren propriu, etapa trecută, cu FC Argeș. Singura înfrângere din ultimele 5 partide a fost suferită de alb-negrii în Gruia, 0-4 în derby-ul cu CFR.

UTA are doar 3 victorii în ultimele 10 dueluri directe cu Universitatea Cluj. Celelalte partide au însemnat 3 remize și 4 înfrângeri. Bilanțul pe teren propriu este unul echilibrat: două victorii UTA, două U. De remarcat că cele două echipe s-au duelat în ultimii ani mai mult în Liga 2. Clujenii însă au revenit în vară pe prima scenă a fotbalului românesc și în etapa a 5-a pierdeau la Arad cu scorul de 2-1, goluri Postolachi și Cascini respectiv Bălan. În retur, în decembrie, pe Cluj Arena, cele două echipe au terminat la egalitate, 0-0.

Partida de astăzi reprezintă o premieră din punct de vedere al duelului dintre cei doi antrenori. Laszlo Balint și Ovidiu Ioan Sabău se află pentru prima oară față în față dat fiind că fostul mare mijlocaș al Generației de Aur a revenit în iarnă în antrenorat după o pauză de un deceniu. Înainte de asta Sabău a antrenat de 5 ori împotriva UTA-ei: de 4 ori pe banca Gloriei Bistrița, meciuri încheiate de fiecare dată cu victoria echipei sale și o dată ca antrenor al celor de la ASA Târgu Mureș, când a remizat pe teren propriu cu UTA lui Eugen Trică în sezonul de tristă amintire de dinaintea falimentului. Laszlo Balint are la rândul său ca antrenor 5 meciuri împotriva Universității Cluj; din păcate n-a câștigat niciunul dintre ele: au fost 4 remize, 2 ca antrenor al UTA-ei, una în timp ce pregătea Sportul Snagov și încă una în startul acestui sezon când se afla pe banca Universității Craiova. La acestea se mai adaugă și înfrângerea suferită cu UTA pe Cluj Arena, acum două sezoane, în Cupa României.

UTA se prezintă la startul partidei de astăzi fără trei jucători: Erico da Silva și Damian Isac sunt accidentați iar Aly Abeid nu va putea fi folosit deoarece a ajungs la Arad abia aseară după periplul la echipa națională a Mauritaniei. La oaspeți absență sigură este atacantul Mamadou Thiam dar Dan Nistor și Ioan Filip sunt și ei incerți din motive medicale.

Meciul va fi condus de o brigadă de arbitri care-i cuprinde pe Sorin Costreie (Buftea) – central, Mircea Grigoriu (București) și Bucsi Imre-Laszlo (Sfântu Gheorghe) – asistenți, Ionuț Coza (Cernica) – al patrulea oficial, Rareș Vidican (Satu Mare) și Marius Badea (Râmnicu Vâlcea) – arbitri VAR. Observator pentru arbitraj din partea FRF este Nicolae Grigorescu (Timișoara) iar observator de joc delegat de LPF este Dan Potocianu (București).

Meciul începe la ora 12.00 și este transmis în direct de posturile Digi Sport 1, Prima Sport 2 și Orange Sport 1. Fanii care însă vor fi pe stadion trebuie să fie pregătiți pentru o vreme ploioasă, șansele de precipitații fiind de peste 85% conform site-ului weather.com. La ora meciului se anunță 11 grade Celsius și o viteză a vântului de 10 km/h.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției